29 kişinin can verdiği gece kulübü faciasında 9 gözaltı! Her birinin suç dosyası kabarık çıktı! Ölüm kapanı böyle kurulmuş

İstanbul Beşiktaş'taki bir gece kulübünde yapılan tadilat sırasında yangın çıkmış ve 29 kişi hayatını kaybetmişti. Gece kulübündeki faciayı ihmaller zincirinin getirdiği öğrenildi. Masquearade isimli mekânın 2018 yılında gece kulübü ruhsatı aldığı ancak itfaiye raporunun bulunmadığı ortaya çıktı. Tadilat izinsizdi, yangın çıkış kapısı kilitliydi ve söndürme sistemi de çalışmıyordu. İşte tüm detaylar...

Giriş Tarihi 04 Nisan 2024, 07:01 Güncelleme 04 Nisan 2024, 13:17
29 kişinin can verdiği gece kulübü faciasında 9 gözaltı! Her birinin suç dosyası kabarık çıktı! Ölüm kapanı böyle kurulmuş

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un göbeğindeki facia yürekleri yaktı. 16 katlı binanın -1 katındaki 'Masquerade' adlı gece kulübünde tadilat sırasında yangın çıktı. İçeride işçilerle birlikte mekan çalışanları da dahil 29 kişi vardı. Yangına ilişkin çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

KAPI KİLİTLİYDİ
Yangın, Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'ndeki Sinan Pasajı'nın altında yer alan Masquerade Club isimli eğlence mekânında önceki gün saat 12.47'de çıktı.

Türkiye'nin en eski gece kulüplerinden biri olan mekânda, ramazan nedeniyle kapsamlı bir tadilat yapılıyordu. İki kapısı bulunan kulübün cadde kenarındaki ana giriş kapısı tadilat dolayısıyla kilitliydi.

İZOLASYON MALZEMELERİ YANDI
Arka tarafta 16 katlı bir binanın yanında bulunan arka girişindeki merdivenlerin demir parmaklıklarına kaynak yapıldığı sırada kıvılcımlar ses izolasyonunu sağlayan elyaf malzemeleri tutuşturdu.

Bir anda alevlerin sardığı gece kulübünde can pazarı yaşandı. Yangın söndürme sistemi devreye girmezken yangın söndürme tüpleri ile alevlere müdahale etmek isteyen işçiler de yangını söndürmeyi başaramadı.

İçeride bulunan işçiler ve gece kulübü çalışanları, ana kapının ve pasaj altındaki yangın çıkışının kilitli olması nedeniyle dışarı çıkamadı.

Arka kapı önünde de alevlerin yükselmesi nedeniyle içeridekiler adeta ölüm kapanına sıkıştı. Mobilya tahtalarını dışarı çıkaran 3 işçi ise şans eseri hayatta kaldı.

İHMAL ZİNCİRİ
İhmaller zinciri nedeniyle gece kulübünde 29 kişi karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirdi. Mobilya tahtalarını dışarı çıkaran 3 işçi ise şans eseri hayatta kaldı.

KAÇAK TADİLAT
Kapasitesi 1400 kişi olan ve haftada 5 bin kişiye hizmet veren gece kulübü, 9 Mart'ta düzenlendiği son etkinliğin ardından tatile girerek tadilata başlamıştı.

İlk ruhsat tarihi 1987 yılı olan kulüp, eski bir yapının alt katında hizmet vermesi nedeniyle çok kez tadilat yaptırdı.

Bundan önceki son kapsamlı tadilat 2018'de yapılarak ruhsatı yenilendi.

Ancak 10 Nisan'da yeniden hizmete açılması planlanan mekândaki tadilat için Beşiktaş Belediyesi'nden herhangi bir iznin alınmadığı ve bilgi dahil verilmediği belediye tarafından açıkladı.

Ortak kullanım alanının bir işletmeye çevrilerek ruhsat alındığı tespit edilirken hukuka aykırı olan ruhsatın ilk alındığında 'içkili restoran' olarak alındığı ve buna göre itfaiye raporu çıkartıldığı öğrenildi.

İTFAİYE RAPORU ALINMADI
2018'deki tadilatın ardından 'Discorium' adıyla bilinen mekânın gece kulübüne dönüştürülerek yeni isminin verildiği, bu dönüşümde yeni unvan ile bir ruhsat aldığı öğrenildi.

BELEDİYE DENETİM YAPMADI
Gece kulübü ruhsatı alınırken yeni bir itfaiye raporu alınması gerekirken raporun alınmadığı iddia edildi. İşletmeyle ilgili son itfaiye raporu 2006 yılında alındı.

Gerek İBB'nin gerek Beşiktaş Belediyesi'nin hiçbir denetim yapmadığı da belirlendi.

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ YOK
Yangından sonrası incelemede ise yangın söndürme sisteminin görüntüde var olduğu ancak tesisata bağlanmayıp işlevsiz olduğu belirlendi. Ayrıca mekanın son 9 yıldır da itfaiye raporu olmadan çalıştırıldığı öğrenildi.

SON ANLARINDA KIZ ARKADAŞINI ARADI: NEFES ALAMIYORUM
Yangında hayatını kaybeden barmen Binali Çayır'ın (37) yangın sırasında kız arkadaşını arayarak, "Nefes alamıyorum, dumandan boğuluyorum" dediği belirtildi.

37 yaşındaki barmen Binali Çayır.



Çayır'ın cenazesi Pendik Seyit Seyfi Cemevi'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere memleketi Erzincan'a gönderildi.

ŞIRNAK'TAN ÇALIŞMAK İÇİN GELMİŞLERDİ
Şırnak'ın İdil ilçesinden çalışmak için İstanbul'a gelen 2 arkadaş da hayatını kaybetti. Ahmet Uzun ve Ahmet Kartal'ın isimleri gibi kaderleri de aynı oldu. İki arkadaş Şırnak'ta toprağa verilecek.

YANGIN SIRASINDA AİLESİNİ ARAMIŞ
Yangında ölen iki çocuk babası Kadir Orhanoğlu'nun yangın sırasında ailesini arayarak yardım istediği ortaya çıktı.

Ölenlerden Emrah Demircioğlu ile Kadir Orhanoğlu'nun yaklaşık 20 yıldır arkadaş olduğu öğrenildi. Ölen Atanur Aladağ'ın aşçı olduğu kaydedildi.

ŞİKÂYET ETTİK AMA BELEDİYEDE İŞLERİNİ HALLETTİLER
Gece kulübünde çıkan yangından etkilenen 16 katlı binanın sakinlerinden Cihan Dörter, eğlence mekânının kapatılması için defalarca şikâyetçi olduklarını, mahkemeye verdiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını, işletme sahiplerinin işlerini belediye ile halledip faaliyete devam ettiklerini söyledi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Bu arada Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise gece kulübü önünde basın açıklaması yaptı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu İstanbul'un göbeğinde bir işçi kıyımının yaşandığını belirterek "Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

TOPRAĞA VERİLDİLER
Asansör ustası olan 3 çocuk babası Emrah Demircioğlu'nun (40) cenazesi Orhanlı Mezarlığı'na defnedildi.

Yılmaz Kıhrı ile oğlu Akın Kıhrı'nın cenazeleri Beykoz'da kılınan cenaze namazının ardından memleketleri Giresun'a gönderildi. Mehmet Okumuş'un cenazesi ise Sarıyer'de toprağa verildi.

50 METREKARELİK ALAN
Yangın faciasında hayatını kaybeden 3 çocuk babası Emrah Demiroğlu (40) için Tuzla Ortamahalle Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Amca Remzi Demiroğlu "50 metrekarelik yerde 30-35 eleman çalıştırılırsa sonuç bu olur. Bayrama yetiştirilmek üzere sıkıştırılırsa bu olur" diye konuştu.

SORGULARI SÜRÜYOR
Türkiye'nin yüreğini yakan yangının ardından işyeri sahipleri Mehmet Menduh C. ile Şahzade Ş., sorumlu müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P., muhasebeci Salim A., tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve Fatma D. gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 9 kişinin Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro'da sorgusu devam ediyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN