Artvin'de şiddetli yağışlar! Dağda çığ düştü şehir merkezini sel vurdu... Yol açmaya giden ekipten acı haber! Rize'de çığ düşme anı kamerada

Artvin'de etkili olan yağışlar hayatı olumsuz etkiliyor. Borçka ve Murgul ilçelerinde su baskınları, taşkın ve heyelanlar yaşandı. Şavşat'ta aralıklarla devam eden kar yağışı dolayısıyla Karaköy'ün yolu ulaşıma kapandı. Yolu açmaya giden ekiplerin üzerine çığ düştü. İş makinesi operatörü hayatını kaybetti. Öte yandan Artvin'in Borçka ilçesinde sağanak nedeniyle meydana gelen heyelan ve su baskınlarının ardından hasar tespit ve temizlik çalışmalarına başlandı.

Giriş Tarihi 07 Şubat 2024, 08:25 Güncelleme 07 Şubat 2024, 18:22
Artvin’de şiddetli yağışlar! Dağda çığ düştü şehir merkezini sel vurdu... Yol açmaya giden ekipten acı haber! Rize’de çığ düşme anı kamerada

İÇİNDEKİLER

Artvin ve ilçelerinde yağışlar aralıksız devam ediyor. Kentin bazı ilçelerinde de kar yağışı etkisini gösterdi.



BORÇKA VE MURGUL'DA SEL VE SU BASKINLARI
Kenti olumsuz etkileyen yağışlar sonrasında Borçka ve Murgul ilçelerinde su baskınları, taşkın ve heyelanlar yaşandı. Taşan dereler evlerin arasından sokaklara indi.



Yamaçtan kopan toprak ve kaya kütleleri kara yollarını ulaşıma kapattı.



CAMİDE MAHSUR KALDILAR
Borçka'da etrafı suyla dolan camide mahsur kalan cemaat iş makinesi ile kurtarıldı.



ARDANUÇ VE ŞAVŞAT'TA KAR
Öte yandan kentin Ardanuç ve Şavşat ilçelerinde kar yağışı etkili oldu. İlk ve orta dereceli okullar ile özel eğitim ve halk eğitim merkezlerinde eğitim öğretime ara verildi. Kamu kurumlarında görev yapan engelli ve hamile personel de idari izinli sayıldı.



ÇIĞ DÜŞTÜ! OPERATÖRDEN ACI HABER
Şavşat'ta aralıklarla devam eden kar yağışı dolayısıyla Karaköy'ün yolu ulaşıma kapandı. Köy yolunun açılması için İl Özel İdaresi ekipleri iş makinesi ile çalışma başlattı.


Gökhan YılmazGökhan Yılmaz

Bu sırada 35 yaşındaki operatör Gökhan Yılmaz'ın kullandığı iş makinesinin üzerine çığ düştü.

Diğer personelin ihbarıyla olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri ile iş makineleri yönlendirildi. Ekipler, yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından Yılmaz'ı bulunduğu yerden çıkardı.

Yaralanan Yılmaz, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından tedavi altına alındığı Şavşat Devlet Hastanesi'nde, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.



SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Artvin'in Şavşat ilçesine bağlı Karaköy köyü yolunda meydana gelen çığın altında kalarak hayatını kaybeden iş makinesi operatörü toprağa verildi.
Dün akşam saatlerinde kar nedeniyle yolu kapanan Karaköy köyünde çalışma yapan İl Özel İdaresi personeli operatörü Gökhan Yılmaz, (35) geri dönüş yolundayken çığ meydana geldi. İş makinası ve bölgede bulunan kamyonet kar altında kaldı. İhbar üzerine bölgeye 112 acil sağlık, itfaiye, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaklaşık iki saat çalışma yürüten ekipler operatörü bulunduğu yerden çıkardı. 112 acil sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırılan Yılmaz, bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yılmaz'ın cenazesi, Şavşat Merkez Kemalpaşa Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Cenaze törenine katılan Artvin Valisi Cengiz Ünsal, Yılmaz'ın yakınlarına başsağlığı diledi.



HASAR TESPİT VE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Artvin'in Borçka ilçesinde sağanak nedeniyle meydana gelen heyelan ve su baskınlarının ardından hasar tespit ve temizlik çalışmalarına başlandı.

İlçede dün gün boyu etkili olan, Gündoğdu, Küçükköy ve Aksu mahallelerinde heyelan ve su baskınlarına yol açan sağanağın ardından AFAD, DSİ ve belediye ekipleri bölgede çalışma başlattı.

Yağışın etkisini yitirmesiyle belediye ekipleri, çamur ve sel sularıyla kaplanan cadde ve sokaklarda temizlik çalışması yürütüyor.



DSİ görevlilerinin, taşan İçkale Deresi ve çevresinde rüsubat temizliği yaptığı ilçede, AFAD da zarar gören ev, iş yeri ve araçlara ilişkin hasar tespiti gerçekleştiriyor.

İlçe halkı ise su basan ev ve iş yerlerini temizliyor.



İçkale Deresi'nin taşması sonucu zemin katını su basan Yeniyol Camisi'nde mahsur kalan cemaatten Halime Özdemir, AA muhabirine, Miraç Kandili dolayısıyla camide namaz kıldıkları sırada sel sularının cami avlusuna dolduğu söyledi.

Polis aracından yapılan anonsla durumu fark ettiklerini belirten Özdemir, "Dışarı çıktık. 'Teyze su geldi.' diye bağırdılar. Sel sularından son anda kendi imkanlarımla kaçmayı başardım. Birçok vatandaşımızı iş makineleriyle kurtardılar. Bugün de geldim, camide temizlik çalışmasına yardım ediyorum." dedi.



Yaşar Özdemir ise sel sırasında camide olduklarını ifade ederek, "Dağılma aşamasında baktık ki dere taştı. Camideki bazı vatandaşlar dışarı çıkmaya çalıştı. Çıkmalarına izin vermedim. Üst katlara çıktık. Kepçe yardımıyla camdan çıktık." diye konuştu.

Aynı zamanda caminin yanında demir doğrama ve kereste atölyesi olduğunu kaydeden Özdemir, dükkanında maddi hasar meydana geldiğini söyledi.



Özdemir, park halindeki çok sayıda aracın da selde zarar gördüğünü belirterek, "Devletimize sığındık, canımızı kurtardık. Allah'a çok şükür kimseye bir şey olmadı." ifadesini kullandı.


Gündoğdu Mahallesi'nde tahliye edilen bina sakinlerinden Sinan Navdar ise evlerinin arkasında bulunan ve yıllardır hiç akmayan dereden su geldiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Gelen suyla evin arkasındaki yamaçta büyük heyelan meydana geldi. Ahırımız gitti. Su ve toprak, binanın bazı katlarına girdi, 4 daireyi su bastı. Biz heyelan geleceğini anlayınca evi boşalttık. Büyük heyelan gece saat 03.00 ve 05.00 sıralarında geldi. Can kaybımız, bir şeyimiz yok Allah'a şükür. Şu an akrabalarımızda kalıyoruz. Devletimizden de Allah razı olsun, ilgileniyor. Şimdi de iş makineleriyle bölgede temizlik yapılıyor. Burada önlem alınmasını istiyoruz."






RİZE'DE ÇIĞ DÜŞME ANI KAMERADA!
Öte yandan Meteoroloji'nin uyardığı illerden biri de Rize'ydi. Rize'de çığ düşme anı kameralara böyle yansıdı.