Naci Görür'den kritik İstanbul depremi uyarısı; İstanbul fay hattı kırıldı mı? "Kuzey kolda bekliyoruz..." MTA MARMARA DİRİ FAY HATTI HARİTASI

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan depremler, özellikle Bursa Gemlik'te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin etkisiyle, İstanbul'da deprem risk haritası çalışmalarına olan ilgiyi artırdı. 4 Aralık Pazartesi günü gerçekleşen deprem, İstanbul'da da hissedildi ve bölgenin deprem hassasiyetini bir kez daha ön plana çıkardı. Bu gelişme sonrasında, İstanbul'daki deprem risk haritasına olan ilgi ve merak da ciddi bir şekilde yükseldi.

Giriş Tarihi 05 Aralık 2023, 08:44 Güncelleme 05 Aralık 2023, 08:44
Naci Görür’den kritik İstanbul depremi uyarısı; İstanbul fay hattı kırıldı mı? Kuzey kolda bekliyoruz... MTA MARMARA DİRİ FAY HATTI HARİTASI

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un deprem risk haritası, MTA Diri Fay Hattı üzerinde yer alması nedeniyle büyük önem taşıyor. Araştırmacılar ve yerel yönetimler, bu harita üzerindeki en riskli ilçeleri ve mahalleleri belirleyerek acil durum planlamalarını güncellemeye çalışıyor. Deprem risk haritası, yapılaşma, zemin özellikleri ve coğrafi faktörleri değerlendirerek olası deprem etkilerini belirlemeye yönelik kritik bilgiler içeriyor.

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Marmara Denizi Gemlik Açıklarında 5.1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" paylaşımında bulundu.

NACİ GÖRÜR'DEN KRİTİK DEPREM AÇIKLAMASI

X hesabından açıklama yapan Görür, "Bursa, Mudanya Kumyaka'nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF'ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik'te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi.

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLÇELER AÇIKLANDI!

AFAD, İstanbul'da beklenen olası depremde en yüksek risk taşıyan 15 ilçeyi belirledi.

AFAD'ın zemin sıvılaşması riskine göre oluşturduğu listede, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Esenler, Başakşehir, Esenyurt, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Tuzla, Pendik, Maltepe, Sultanbeyli, Üsküdar ve Fatih ilçeleri yer aldı.

İSTANBUL FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

İstanbul, deprem riski en yüksek şehirlerden biri olarak geçiyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığında dolayı risk açısından 2. ve 3. grupta yer alıyor. Fay hattı ise Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi'nin açıklarına kadar uzanıyor.

Ayrıca Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Kumburgaz Kolu'da oldukça risk taşıyor. Kumburgaz Fayı, Büyükçekmece'nin 15 kilometre açığında geçiyor.