Domates biber patlıcan bakın Türk mutfağına hangi yıl giriş yaptı
Her gün sofralarımızda tükettiğimiz domates, patates, fasulye, limon gibi gıdaların Anadolu topraklarına geliş tarihi çoğu kişi tarafından bilinmiyor. Tarihsel sürece bakıldığında teknolojinin gelişmesi ve ulaşımın her gün daha da hızlanması pek çok yiyeceğin bize ulaşmasını sağladı. Eğer bu gelişmeler yaşanmasaydı bugün belki de bu lezzetleri hiçbirimiz tatmayacaktık. Şimdi sizlere hangi meyve ve sebzenin ülke topraklarına hangi yüzyılda geldiğini tek tek anlatacağız.
Domates
Amerika kıtasının keşfi ile birlikte Avrupalılar domatesin yanı sıra patates, fasulye, kırmızı biber, yeşil biber, mısır, yer elması ve kabak gibi daha pek çok yeni meyve ve sebze ile tanıştılar. Tüm bunlar Osmanlı topraklarına geldiğinde, domates de onlarla birlikteydi. Ancak öncesinde domatesi biliyorduk.

Domatesin anavatanı Güney Amerika'dır. Dünya genelinde çok sevilen bu meyve, ülkemize Osmanlı döneminde gelmiştir. Zamanla en çok yetiştirip tükettiğimiz sebzelerden biri haline gelmiş, taze ve toz halinde sıkça tüketilmeye başlanmıştır.

Domatesin Osmanlı topraklarına gelişiyle diğer Asya ülkelerine yayılması benzer bir dönemde, yani 19. yüzyılda yaşanmıştır.


