Kar için tarih verildi! Bu sene lapa lapa yağacak! İstanbul, Ankara, Bursa, Sakarya, Gaziantep, Eskişehir, Ordu...

İstanbul, Ankara, Bursa, Sakarya, Gaziantep, Eskişehir, Ordu illerine kış erkenden vuracak. İl il tarih verildi. Uzmanlar bu kış için tahminlerini sıraladı. Özellikle İstanbul'da en sert kışlardan birinin yaşanacağı tahmin ediliyor. İşte kar yağışı için verilen tarih ve hava durumu tahminleri...

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 19:46 Güncelleme 06 Ekim 2023, 19:48
Kar için tarih verildi! Bu sene lapa lapa yağacak! İstanbul, Ankara, Bursa, Sakarya, Gaziantep, Eskişehir, Ordu...

İÇİNDEKİLER

İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kar yağışının başlayacağı tarih verildi. Heyecanla karı bekleyenler için müjdeli haber geldi. İşte kar yağışının başlayacağı tarih...

🔴 KAR YAĞIŞI İÇİN TARİH VERİLDİ

Hava sıcaklıklarının sürekli olarak düşmesiyle birlikte, yılın ilk kar yağışının geleceği ve sıcaklıkların 10 dereceye kadar gerileyeceği tarih ortaya çıktı.

🔴VORTEKS KAR FIRTINASI ETKİLİ OLACAK

Meteoroloji uzmanları, bu kışın Türkiye genelinde son derece zorlu geçeceği konusunda uyarıyorlar. Özellikle İstanbul gibi bölgelerde, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da vorteks kar fırtınasının etkili olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

VORTEKS: Atmosfer içindeki dairesel veya kendi ekseni etrafında dönen hava akımına 'vorteks' deniyor. Vorteks kar yağışı, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor. Vorteks, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır,ani fırtınaya neden olur.

🔴 MARAMARA VE KARADENİZ BÖLGESİ DİKKAT

Vorteks kar fırtınası, kutup bölgelerinden gelen soğuk hava nedeniyle Karadeniz üzerinde nem alarak yoğun kar yağışlarına neden olabilir. Bu durum, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yaşamı olumsuz etkileyebilir.

🔴 İSTANBUL'U KASIM AYINDA VURACAK

İstanbul'da kar yağışının, Kasım ayının ikinci haftasından itibaren başlaması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün en son verilerine göre, bu tarihten itibaren İstanbul'da lapa lapa kar yağışı görülebilir.

İstanbul'un yanı sıra Ankara, Bursa, Sakarya, Gaziantep, Eskişehir, Ordu ve Bolu'da da kasım ayının 15'inden sonra kar yağışı görülebilir.

Kar yağışının yoğunluğu ve süresi, hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayrıca, diğer bölgelerde de kar yağışının etkili olması bekleniyor.

🔴 10 GÜNLÜK SOĞUK HAVA SİSTEMİ

Prof. Dr. Adil Tek, yaklaşık 10 günlük bir soğuk hava sisteminin etkili olacağı bilgisini verdi. Ocak ayının sonuna doğru başlayacak sistemin kar yağışını da getireceğini ancak sistemin ne kadar etkili olacağının o anki hava durumuna bağlı olarak değişebileceğini de belirtti.

"10 gün kadar soğuk hava etkili olacak. Kar yağışı yapabilecek bir sistem görünüyor. Ani bir kar yağışı da olabilir ancak bu sadece bir olasılık. Fakat geçen seneden farkı bu sefer soğuk hava devam edecek yani kar yağarsa yerde kalabilir. Geçen sene ise 6-7 saatlik bir kar yağışı olmuştu ve gitmişti çünkü hava yeterince soğuk devam etmemişti."