3 ilin başkanı alarma geçti! Samsun, Giresun, Rize, Artvin, Ordu, Trabzon'da yaşayan herkesi ilgilendiriyor! " 30 km boyunca..."

Giresun, Rize, Artvin, Ordu ve Trabzon illerinde yaşayan vatandaşlara acil bir uyarı yapıldı. Uzmanlar bu bölgelerde yaşayanlara açıklama yapıldı. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Trabzon Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'ndeki birçok ilde düğmeye basıldı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 06 Ekim 2023, 19:29 Güncelleme 06 Ekim 2023, 19:41
3 ilin başkanı alarma geçti! Samsun, Giresun, Rize, Artvin, Ordu, Trabzon’da yaşayan herkesi ilgilendiriyor!  30 km boyunca...

İÇİNDEKİLER

2017 yılında Gürcistan'dan ülkemize gelen bu tehdit giderek daha da tehlikeli hale geliyor. Karadeniz bölgesindeki birçok ili resmen istila ettiler. Tüm ülkeyi yavaş yavaş sarmasından korkulan bu korkunç durum için düğmeye basıldı. Giresun, Rize, Artvin, Ordu, Trabzon'un ardından son olarak Samsun'da görüldü. İşte detaylar...

🚨 KARADENİZ BÖLGESİ'NE UYARI ÜSTÜNE UYARI!

🔸Kahverengi kokarcanın Gürcistan'dan 2017 yılında Türkiye'ye giriş yaparak özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yayıldığını ifade eden Nurittin Karan, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününde verim kaybına neden olduğunu belirtti.

🔸Kahverengi kokarca böceğiyle mücadele için kültürel ve kimyasal önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Karan, evlerde bu böceklerin toplanarak imha edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, 2024 yılında popülasyonun azaltılması amacıyla çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti.

🔸Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayanlara önemli bir uyarıda bulundu. Karadeniz'in ekonomik anlamda önemli bir geçim kaynağı olan fındık üretimi için ciddi tehditlerin ortaya çıktığını belirterek, özellikle Giresun, Rize, Artvin, Ordu, ve Trabzon illerinde yaşayan insanları dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları konusunda uyardı.

🚨SAMSUN ALARMA GEÇTİ

🔸Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte 2019 yılında ilk kez Terme ilçesinde tespit edilen istilacı bir türün ekonomik zarar eşiğine ulaşması nedeniyle "Acil Eylem Planı Toplantısı" düzenledi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplantıda yaptığı konuşmada, bu zararlı türün popülasyonunun arttığını ve önlem almak için çaba göstereceklerini belirtti.

🔸Kahverengi kokarca olarak bilinen bu zararlı böcekle mücadele için çiftçilere tuzaklar dağıtıldığını açıklayan Sağlam, bu tuzakların etkili olduğunu ve bir tuzakla 150-200 kahverengi kokarcanın etkisiz hale getirilebildiğini söyledi.

🔸Binlerce tuzak kullanıldığında ise zararlıların büyük bir bölümünün kontrol altına alınabileceğini ifade etti. Ancak Sağlam, bu mücadelenin sadece tarım yetkililerinin sorumluluğunda olmadığını, bölgedeki tüm kamuoyunun işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

"KAHVERENGİ KOKARCA 30 KİLOMETRE UÇABİLİYOR"

KahverengTrabzon Vakfıkebir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden kahverengi kokarca böceğiyle ilgili yapılan açıklamada "Kahverengi kokarca zararlısı günde 30 kilometre uçabildiğinden çok hızlı yer değiştirebilme ve yeni alanlara bulaşma özelliğine sahiptir. Kahverengi kokarcanın beslendiği meyvelerin dış yüzeyinde nekroz alanları veya çukurlu bölgeler oluşturduğu gibi, yapraklarda benekler ortaya çıkabilir. Meyvenin aroma ve tadında acılaşma meydana getirmekte olup pazar değerini olumsuz bir şekilde etkilemektedir." denildi

🔴KOKARCA BÖCEĞİ ZARAR VERİR Mİ?

🔸Kokarca böcekleri bitkilere zarar verebilirler, özellikle tarım alanlarında ve bahçelerde. Ancak insanlara fiziksel zarar verme eğiliminde değillerdir. Isırmazlar, zehirli değillerdir ve insanlara enfeksiyon taşıma riski düşüktür. Genellikle bitki zararlısı olarak kabul edilirler.