Sigara denetimcilerinin kirli rüşvet ağı ortaya çıktı: Aylık haraca bağlamışlar!

Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eş zamanlı operasyon düzenledi. Tütün ve sigara denetimi yapan sağlık memurları ile kafe işletmecileri arasındaki rüşvet ağını gün yüzüne çıkardı. 'Nikotin' isimli WhatsApp grubu, kirli ağı deşifre etti. İddianamede memurların kafe işletmecilerini aylık 3-4 TL rüşvete bağladıkları belirlendi. İşte olayın detayları...

Giriş Tarihi 02 Ekim 2023, 10:49 Güncelleme 02 Ekim 2023, 11:06
Sigara denetimcilerinin kirli rüşvet ağı ortaya çıktı: Aylık haraca bağlamışlar!

İÇİNDEKİLER

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen ihbarı değerlendirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde tekniker kadrosunda görev yapan ve bar, pavyon, kafe gibi iş yerlerine yapılacak olan denetimler öncesinde iş yerlerine haber veren ve bununla ilgili her bir iş yerinden aylık 3 bin-4 bin TL civarında para alan, para vermeyen işyerlerini kapatan, denetime tabi olabilecek çeşitli iş yerlerine giderek buralarda kendi nüfuslarını kullanmak suretiyle hesap ödemeden ayrıldığı iddia edilen kişilere baskın düzenledi.

Haziran ayında yapılan operasyonda gözaltına alınan 23 kişiden 11'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KİRLİ RÜŞVET AĞI MEYDANA ÇIKTI
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı dosya ile ilgili soruşturmada sona gelindi. Elde edilen detaylar, şaşkına çevirdi. Tutuklu 4 sağlık memuru hakkında 'rüşvet almak', 6'sı işletmeci 1'i memurlar ile işletmeciler arasında iletişimi sağlayan 7 kişi hakkında ise 'rüşvet vermek' suçundan iddianame düzenlendi.

İddianamede kafe işletmecilerinin kurduğu 'Nikotin' gurubu dikkat çekti. Sağlık memurlarının denetime gitmeden önce aracı konumunda buluna Cemil V'ye (49) haber verdikleri Cemil V'nin de gruptan sağlıkçıların hangi yerlere denetime geleceğini, hazırlıklı olmaları konusunda uyarıda bulunduğu belirlendi.

SAĞLIKÇILARA HEDİYELER ALMIŞLAR
WhatsApp gurubunu inceleyen polis, Cemil V'nin gruptan yazarak, işletmecilerden para topladığı, toplanan paralarla sağlık memurlarına çeşitli hediyeler aldığı tespit etti. Bir mesajında Cemil V'nin sağlık memuru Hasan Ç'ye eşofman aldığı, ikilinin mesajlarında hangi renk olup olmamasını konusunda konuştukları da belirlendi.

Sağlıkçıların bu rüşvetleri zaman zaman elden zaman zaman da hesaplarına göndermek suretiyle aldıkları belirtildi. İddianamede 'Nikotin' gurubuna girmek isteyenlerin de 6 bin TL para verdikleri de kaydedildi.

DAYI OLARAK HİTAP EDİYORLARDI
Bu rüşvet ağını kurduğu ileri sürülen sağlık memuru Kurtuluş G'ye (54) 'Baba', diğer sağlık memuru Hasan Ç'ye (57) ise 'Dayı' olarak hitap ettikleri belirlendi.

Kurtuluş G'nin bir kafe işletmecisi ile aralarında yaptığı konuşmada, parasının o günün içerisinde yatırmasını istediği, işletmecinin çok sıkışık olduğunu ve halletmeye çalışacağını söyledi, Kurtuluş G'nin o gün içerisinde hesabına 4 bin TL para transferi olduğu kaydedildi. Sağlık memurlarının rüşvet vermeyi reddeden işyerlerine de sık sık denetim yaparak, cezai işlem uyguladığı ve kapatma cezası verdiği belirtildi.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUM
Sabah'ta yer alan habere göre; Kurtuluş G. ifadesinde, "Kafecilere danışmanlık hizmeti veriyorum. Daha önce tecrübeli olduğum için ne yapmaları gerektiğini söylüyorum. Bu hizmet karşılığında para alıyorum" dediği öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN