En zehirli yılan türü o ilimizde ortaya çıktı! Türkiye'nin tek kobra türü

Türkiye'nin zengin doğal yaşamı bazen bizi şaşırtan sürprizlere ev sahipliği yapabiliyor. Son günlerde dünyanın en zehirli yılanlarından biri olarak ün yapmış olan kral kobra Şanlıurfa'nın toprakları üzerinde görünmeye başladı. Bu tehlikeli yılan yerel halk arasında "çöl kobra" olarak da biliniyor ve genellikle Şanlıurfa'nın dağlık bölgelerinde gizlenmeyi tercih ediyor.

Giriş Tarihi 01 Ekim 2023, 18:50 Güncelleme 01 Ekim 2023, 18:51
En zehirli yılan türü o ilimizde ortaya çıktı! Türkiye’nin tek kobra türü

İÇİNDEKİLER

Tek ısırığıyla bir canlıyı dakikalar içerisinde öldürebilecek zehre sahip olan kral kobra adeta tüm dünyaya korku salıyor. Özellikle dağlık alan ve tarlalarda sıklıkla görülen yılanlar vatandaşları ürpertiyor. Türkiye'de görülen yılanların en tehlikelilerinden olan çöl kobrası aynı zamanda ülkemizin tek kobra türü olarak biliniyor. Çöl kobra özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Mardin illerinde görülüyor.

TÜRKİYE'NİN TEK KOBRA TÜRÜ

Türkiye'de görülen yılanların en tehlikelilerinden olan çöl kobrası aynı zamanda ülkemizin tek kobra türü olarak biliniyor. Çöl kobrasının zehrinin etkisi Hindistan'daki gözlüklü kobra türüne yakınlığıyla biliniyor.

Zehri sinir sistemini tahrip ederek büyük acıyla ölüm neden oluyor. Çöl kobrasının besinleri arasında küçük kemiriciler, kuşlar, kertenkele ve kurbağa türleri yer alıyor.

GİZLİ YAŞIYOR

Zehirli olan bu tür, avlarını zehirleyerek öldürür veya canlı iken yutar. Gizli yaşadığından insanları zehirleme olasılığı düşüktür.

İnsanlar yılanların doğal yaşam alanlarına girdikçe, yılanlar insanların yaşam alanlarına da giriyor.

Yılanlar, doğal hayatın önemli bir parçasıdır ve ekosistemlerin dengeleyicileridir. Ancak insanlar yılanların doğal yaşam alanlarına zarar vererek bu dengeyi bozabilirler.