AKOM ve MGM'den peş peşe alarm! Ülkeyi dört koldan sardı! 76 ilde bekleniyor! Adana, Samsun, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Trabzon, Yozgat...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son açıklamalara göre, bugün ülke genelinde yağışlı bir hava bekleniyor. Yağışlar, çeşitli bölgelerde etkisini gösterebilir. İşte son dakika hava durumu uyarıları ve tüm detaylar...

Giriş Tarihi 01 Ekim 2023, 18:55 Güncelleme 01 Ekim 2023, 18:56
AKOM ve MGM’den peş peşe alarm! Ülkeyi dört koldan sardı! 76 ilde bekleniyor! Adana, Samsun, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Trabzon, Yozgat...

İÇİNDEKİLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son dakika hava durumu raporunu açıkladı. İstanbul için hafta sonu hava durumu için peş peşe açıklamalar yapıldı. Bu hafta sonundan itibaren sıcaklıklar düşüşe geçiyor ve birçok ilimizde kuvvetli yağışlar bekleniyor. Özellikle AKOM tarafından yapılan paylaşımda İstanbullular için saat verildi. Başta İstanbul, Ankara, Adana, Bolu, Düzce, Zonguldak, Hatay olmak üzere birçok il için duyuru geldi. İşte güncel hava ve yağış durumu...

İSTANBUL VALİSİ GÜL'DEN "KUVVETLİ YAĞIŞ" UYARISI

İstanbul Valisi Davut Gül, meteorolojik uyarılar doğrultusunda il genelinde kuvvetli yağış beklendiğini bildirdi.

Vali Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul'da tahmin edilen meteorolojik uyarılarla uyumlu olarak devam eden yağışların başta Boğaz çevresi ve civarı olmak üzere il genelinde kuvvetli olması bekleniyor." ifadelerine yer verdi Gül, yağışların yarın sabah saatlerinden itibaren etkisini artırarak kuvvetli olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

ÇOK KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENEN İLLER

🌂İç Anadolu'nun kuzeybatısı
🌂İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ile Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir'in kuzeyi
🌂Çanakkale'nin doğusu
🌂Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu

🌂Isparta
🌂Adana'nın doğusu
🌂Osmaniye ile Hatay çevresi

Yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli (21-75) yağış beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

📢AKOM'DAN İSTANBUL'A UYARI

AKOM, bugün ve yarın için İstanbul geneline kuvvetli yağış uyarısı yaptı. İstanbul'un Anadolu Yakası'nda saat 18.00'den itibaren 100 kilogram ve yağış beklendiğini bildirdi.

🕘SAAT VERİLDİ

Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da devam eden sağanak yağışla ilgili açıklama yaptı. Orhan Şen yaptığı açıklamada, "Esas kuvvetli yağış 12'den sonra ya da 10'dan sonra olur. Bunun yanı sıra yağış alan yerler var. Sel yapacak yağışlar gece yarısından sabaha kadar olabilir. Yarın öğlene kadar bu yağışlar İstanbul'da olmasını tahmin ediyoruz. Yağışlar öğleden sonra terk ediyor Anadolu'ya doğru gidiyor. Hatay ve Osmaniye civarında kuvvetli yağışlar var. Gece yarısından sonra bu yağışı bekleyebiliriz. Yarın öğlene kadar risk devam ediyor. 9'dan sonra kritik yağış başlıyor." dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, "Yarın ( 1 Ekim 2023 ) İstanbul'un il genelinde 20 ila 50 kilogram arasında kuvvetli yağışların görülmesini bekliyoruz. Şu an itibarıyla kuvvetli yağış alanı çizmiş durumdayız. İstanbul'un genelinde riskli bir alanımız var. Özellikle Anadolu Yakasında vatandaşlarımızın tedbirli olmasını istiyoruz" dedi.

🔴ÜLKE GENELİNDE SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, yurt genelinde yaşanacak hava durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ve Şanlıurfa haricinde ülke genelinde 76 ilde sağanak ve gök gürültülü yağışların görülmesini beklediklerini aktardı. İşte Yavuz tarafından yapılan açıklamalar;

"Yağışların Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Şırnak çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olarak görülmesini beklemekteyiz"

"Bu kuvvetli yağış alanımızın içerisinde Marmara'nın doğusu ile İstanbul'un Anadolu Yakası, Kocaeli, Sakarya çevrelerinde yağışlar çok kuvvetli. Bu 75 kilograma kadar denk geliyor. Gene Trabzon, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli yağışların görülmesini bekliyoruz"

ÖZELLİKLE ANADOLU YAKASI DİKKAT!

İstanbul'da beklenen yağışlara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yavuz, şunları kaydetti:

"Yarın İstanbul'un il genelinde 20 ila 50 kilogram arasında kuvvetli yağışların görülmesini bekliyoruz. Bununla birlikte Anadolu Yakası'nda bu yağışların biraz daha kuvvetli, 75 kilograma kadar çıkmasını beklemekteyiz. Şu an itibarıyla kuvvetli yağış alanı çizmiş durumdayız. İstanbul'un genelinde riskli bir alanımız var. Geçtiğimiz günlerde görüldüğü gibi nokta bazlı, 1-2 ilçede 100 kilograma yaklaşan yağışların görülme ihtimali var. İstanbul'un özellikle Anadolu Yakasında vatandaşlarımızın tedbirli olmasını istiyoruz."

YAĞIŞLAR NE ZAMAN BİTECEK?

Pazartesi günü İç Anadolu'nun doğusunda ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli yağış beklediklerini dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:

"Doğu Anadolu'nun güneyinde yer yer kuvvetli yağışların gelmesini bekliyoruz. Ama bunların 20 ila 50 kilogram arasındaki yağışlar olmasını beklemekteyiz. Salı günü bu sistemin son kuvvetli yağışlarının olduğu gün. Karadeniz'in tamamı, İç Anadolu'nun güney ve doğusunda, Akdeniz Bölgesi'nde, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar görülecek ve salı günkü yağışlar biraz da Doğu Akdeniz'de, Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyinde, Adıyaman, Diyarbakır çevresi, Doğu Anadolu'nun batısında, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş çevrelerinde de kuvvetli olarak görülmesini bekliyoruz. Diğer bölgelerimizde orta şiddet yağışların olmasını beklemekteyiz."

❗❗ SARI VE TURUNCU KODLU UYARI VERİLEN İLLER

Meteoroloji tarafından pazar günü için birçok ile sarı ve turuncu kodlu uyarı verildi. İşte o iller;

Adana, Samsun, Osmaniye ve Hatay'a sarı ve turuncu kodlu; Ankara, Balıkesir, Bolu, Çorum, Elazığ, Giresun, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Nevşehir, Rize, Sİnop, Tekirdağ, Trabzon, Yozgat, Kırıkkale, Şırnak, Yalova, Amasya, Artvin, Bingöl, Bursa, Çankırı, Diyarbakır, Erzincan, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Ordu, Sakarya, Siirt, Sivas, Tokat, Tunceli, Zonguldak, Batman, Bartın, Karabük ve Düzce.