İade edilmesi beklenen 2 bine yakın tarihi eserin çalındığı iddiasına Türkiye'den sert tepki!

Dünyaca ünlü British Museum’da bulunan ve Türkiye’ye iade edilmesi beklenen 2 bine yakın tarihi eserin 16 Ağustos’ta çalındığı iddia edildi. Türkiye bu duruma sert tepki gösterdi ve ‘soygun’ iddiasının inandırıcı olmadığını belirtti.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2023 Güncelleme 29 Eylül 2023, 07:01
İade edilmesi beklenen 2 bine yakın tarihi eserin çalındığı iddiasına Türkiye’den sert tepki!

İÇİNDEKİLER

Türkiye, son yıllarda ülkemizden çalınan binlerce tarihi eseri geri getirmeyi başardı. Bu konuda atılan adımlar, İngilizler'i rahatsız etti. Son olarak Londra'daki British Museum'da sergilenen ve Türkiye'den kaçırıldığı kesinleşen tarihi eserlerin iadesi konusunda adımlar atıldı.

İngilizler de istemeye istemeye kabul etmek zorunda kaldı. Ancak tarihi eserlerin Türkiye'ye getireleceği tarih belirlenmek üzereyken, 2 bine yakın tarihi eserin müzeden çalındığı iddia edildi. Hiçkimse tarafından inandırıcı bulunmayan bu iddiayı hala savunan İngiliz makamlarına büyük tepki var.

Aşıklı Höyük Dostları Derneği, Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve Tarih Vakfı, British Museum'dan çalınan eserlerle ilgili "www.change.org" sitesinde bir imza kampanyası başlattı. Müzeden çalınan 2 binden fazla eserin ancak 60 adetinin geri geldiği belirtildi. Eserlerden 300'ünün yerinin tespit edildiği, 1600'ün üzerinde eserin ise hala kayıp olduğu kaydedildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN