Gece 11, 11 buçuk, 12, 12 buçuk, 1... En zeki insanların uyku saati açıklandı! Yattığınız saat zeka seviyenizi belirliyor!

IQ seviyesi ile uyku düzeni arasında ilginç bir ilişki bulunduğu öne sürüldü. Yapılan araştırmaya göre, gece daha geç saatlerde uyanık kalan ve zihinsel aktivitelerde bulunan bireyler, genellikle daha yüksek zeka seviyelerine sahip olabilirler. Bu teorinin temel dayanağı, bu kişilerin gece geç saatlerde uyanık kalmalarının, düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirebileceği yönündedir. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 01 Ekim 2023, 11:34 Güncelleme 01 Ekim 2023, 11:35
Gece 11, 11 buçuk, 12, 12 buçuk, 1... En zeki insanların uyku saati açıklandı! Yattığınız saat zeka seviyenizi belirliyor!

İÇİNDEKİLER

Yapılan bir araştırma, gece insanlarının yattığı saatlerle IQ seviyeleri arasındaki ilginç bir ilişkiyi gün yüzüne çıkardı. Araştırma, gece kuşlarının sabah erken saatlerde yatanlara göre daha yüksek zeka seviyelerine sahip olduğunu ortaya koydu. Buna göre gece akşam 23:41, 00:10, 00:29, 00:35, 01:44'te uyuyanlar...

ZEKİ İNSANLAR GEÇ YATIYOR

IQ seviyesi ve uyku düzeninin birbiriyle doğrudan bağlantısı olduğunu savunan Londra School of Economics Psikoloji Profesörü Satoshi Kanazawa, geceleri uyanık kalan ve zihnini kullanması gereken aktiviteler yapan insanların daha zeki olduğunu belirtiyor.

Zeka düzeyi daha daha düşük olanlar ise yatağa erken girmeyi tercih ediyor. Bu insanların ise gündüz,iş süresi zarfında daha üretken ve aktif olduğunu belirtiyor.

American Study Dergisinin Amerikalı gençler üzerinde yaptığı bir araştırmanın sonuçları ise şunu gösteriyor;

Zeki insanlar, hem hafta içi günlerde hem de hafta sonları, normal bir IQ seviyesine sahip insanlardan çok daha geç yatıyor, zihinsel aktivitileri gece gerçekleştiriyor.

Yayınlanan bir rapora göre geç yatan insanların ruh sağlıklarının yerinde olduğu ve daha az stres yaşadığı kanıtlanmış. Bunda en büyük etki kortizol adında kas ağrısı, baş ağrısı ve soğuk algınlığına neden olan bir madde.

Araştırmaya göre sabah erken kalkanlar daha fazla kortizol kullanıyor bu da fiziksel yorgunluğa sebep oluyor. Bu fiziksel etki ruhsal huzursuzluklara da yol açıyor. Ancak gece geç saatte uyuyanlar için bu huzursuzluk riski daha az.

Son olarak Psychology Today dergisinde yayınlanan bir makalede gece insanların yattığı saatler ve IQ seviyeleri karşılaştırılmış. Ortaya çıkan sonuç şöyle;

👉125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor.

👉IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, hafta içi gece 23.41 ile sabah 07.20 arası, hafta sonu ise gece 00.35 ile sabah 10.09 arasında uyuyorlar.

👉90 ve 110 IQ aralığında, yani ortalama sayılan zekâ seviyesine sahip olanlar, hafta içi akşam 00.10 ile sabah 07.32, hafta sonu ise gece 01.13 ile sabah 10.14 arasında uykuda oluyorlar.