ABD'de ölmek üzere olan hastaya domuz kalbi nakliyle hayata döndü

Ölmek üzere olan hastaya, domuz kalbi nakledildi. Hayata dönen ABD’li gazi, “Yaşıyor muyum” diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Öte yandan domuz kalbi nakledilen adamın sağlık durumu yakından takip ediliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2023 Güncelleme 24 Eylül 2023, 06:59
ABD’de ölmek üzere olan hastaya domuz kalbi nakliyle hayata döndü

İÇİNDEKİLER

ABD'de Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları ölmek üzere olan Lawrence Faucette hastaya genetiği değiştirilmiş domuzun kalbini nakletti. 58 yaşındaki donanma gazisi Faucette, başarılı geçen operasyonun ardından kendine geldi. İki gün sonra da rahat hareket etti.

Hatta şakalar yaptığı bile belirtildi. Doktorlar, yeni kalbin herhangi bir destekleyici makine olmadan iyi çalıştığını söyledi. Ancak önümüzdeki birkaç haftanın hasta için kritik olduğu belirtildi. Aynı uzman ekip, geçen yıl genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini dünyada bir ilke imza atarak sadece iki ay hayatta kalabilen David Bennett'e nakletmişti. Bilim insanları geçen yılki nakilden sonra kalbin içinde gizlenen bir domuz virüsünün belirtilerini keşfetti. Yeni çalışmalarında bu gizli virüslere de dikkat edildi.

GARİP BİR DUYGU
Maryland ekibinin Xenotransplantasyon uzmanı Dr. Muhammad Mohiuddin, "Bu domuz kalbinin bir insanda çalıştığını görmek inanılmaz bir duygu. Ancak karşımda bir domuz kalbi taşıyan insanla konuşurken sadece başımı sallıyorum" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN