Depremden 128 saat sonra kurtarılmıştı! 'Mucize bebek' Vatin ve annesine bakanlık desteği

Kahramanmaraş merkezli depremin yıktığı Hatay'da enkaz altından 128 saat sonra çıkarılan, sağlık çalışanının parmağını emdiği görüntülerle gündem olan o dönem 3,5 aylık 'Mucize bebek' Vatin ile annesi Yasemin Begdas'ın (35)  Kayseri'de akrabalarının yanında yaşamaya başladığını DHA gündeme getirdi. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri de Vatin bebek ve annesinin yaşadığı evde inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrası, ilk olarak bakanlık tarafından Vatin bebek için sosyal ekonomik destek paketi başlatıldı. Yatağa mahkum olan annesi Yasemin Begdas için ise, evde bakım hizmeti başlatılması için çalışamalara başlandığı öğrenildi.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2023, 18:33 Güncelleme 18 Eylül 2023, 18:33
Depremden 128 saat sonra kurtarılmıştı! ’Mucize bebek’ Vatin ve annesine bakanlık desteği

İÇİNDEKİLER

Kahramanmaraş merkezli depremde Hatay'da yıkılan binanın enkazından 128 saat sonra 3,5 aylık bebek çıkarıldı.

Kurtarıldıktan sonra sağlık ekibinin parmağını emdiği görüntülerle depremin simgelerinden olan, hemşirelerin 'Gizem' ismini verdiği bebek, Adana Şehir Hastanesi'ne kaldırılarak gözetim altına alındı.

Bebek, herhangi bir sağlık probleminin olmaması üzerine bakanlık tarafından bakım altına alındı. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı uçağıyla Ankara'ya getirilen bebek, Etlik Şehir Hastanesi'nde yapılan kontroller sonrası Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kuruluşa yerleştirildi.

DNA İLE AİESİ BULUNMUŞTU
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı refakatçisiz çocukların bulunması çalışmaları kapsamında gelen ihbarları değerlendirdi ve yapılan incelemelerle bebeğin ailesine ulaştı.

Depremde eşi ve 2 çocuğunu kaybeden Yasemin Begdas ile bebekten DNA örneği alındı. DNA testinde bebeğin annesinin Yasemin Begdas olduğu belirlendi.

Ankara'dan özel uçakla Adana'ya götürülen Vatin bebeği, dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık karşıladı.

'Vatin bebek', Adana Şehir Hastanesi'nde tedavisi devam eden Yasemin Begdaş'a, Yanık tarafından teslim edildi.

Depremde üzerine yıkılan beton yığınları nedeniyle felç olup, yatağa mahkum kalan Yasemin Begdas, tedavisinin ardından bebeğiyle birlikte haziran ayında Kayseri'ye gelerek, akrabalarının yanına yerleşti.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Anne Yasemin ve depremin 'mucize bebeği' Vatin Begdas'ın akrabalarının yanında yaşadığını gündeme getirmesinin ardından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti.

İl Müdürüğü'ne bağlı uzman ekipler, depremin sembol ismi Vatin bebeğin yaşadığı eve giderek inceleme yaptı.

VATİN'İN ANNESİNE EVDE BAKIM HİZMETİ
Yapılan inceleme sonrası Vatin bebek ve annesi Yasemin Begdas'a, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından evde bakım hizmeti ve sosyal hizmet paketi desteği uygulaması için çalışma başlatıldı.

Bakanlık yetkilileri tarafından ilk olarak 'mucize bebek' Vatin Begdas için sosyal ekonomik destek paketi verilmeye başlandı. Deprem sonrası felç olan ve yatağa mahkum kalan anne Yasemin Begdas için ise, evde bakım hizmetlerinin devreye alınması için çalışmalara başlandığı öğrenildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN