112 yaşında ama turp gibi ayakta! Uzun ömrünün şifresini verdi: "Günde sadece bir öğün yerim"

Fadime Nine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Rize’ye geldiğinde onun yanına gittiğini söyledi. “8 yaşındaydım. Bana harçlık verdi” dedi. İşte sizler için derlediğimiz 9 Eylül TAKVİM gazetesi yaşam haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2023 Güncelleme 09 Eylül 2023, 07:01
112 yaşında ama turp gibi ayakta! Uzun ömrünün şifresini verdi: Günde sadece bir öğün yerim

İÇİNDEKİLER

Rize Güneysu'ya bağlı İslahiye Köyü'nde yaşayan 112 yaşındaki Fadime Demir, zaman tanımadı.

2 çocuk annesi, 11 torun, 15 de torunun çocukları olan 112 yaşındaki Fadime Demir, hala turp gibi ayaktaydı. 20 Nisan 1993 yılında eşi İdris Demir'i kaybeden Fadime Nine, 30 yıldır yalnız yaşadığını açıkladı. Demir, ömrü boyunca sadece 18 yıl önce 94 yaşındayken kemik erimesi nedeniyle ilk kez doktora gittiğini anlattı. Uzun yaşamın sırrını açıkladı: Günde bir öğün yemek yedim. Doğal beslendim. Hep çalıştım. Kadınların cenazesini bile yıkadım. (ÖZGÜR ÖZDEMİR)



GARİBANLARIN FENOMEN ABİSİ
Güvenlık görevlisi Yasin Uyanık (41), yardım isteyen herkesin imdadına yetişti. Instagram'da 870 bin takipçiye ulaşan Uyanık'ın paylaşımları milyonlarca kez izlendi. Çocuklar için Göz Hakkı Manavı'nı kurup minikleri sevindirdi. Garibanların 'Ankara abisi' olarak tanınan Uyanık, Ankara Abisi İyilik Derneği'ni kurarak hem yardım gönüllülerini hem de toplumdaki ihtiyaç sahiplerini bir araya getirdi. (MUHAMMED UZUN)



YÜZDE YÜZ TEHLIKE
İstanbul'da Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri ihbar üzerine harekete geçti. Piyasa değeri 2 milyon TL olan 753 kaçak dolgu ve botoks ilacı ele geçirdi. Botoksların Soğuk Zincir Saklama Koşulları'na uymadığı belirlendi. 2 kişi gözaltında.
(EMiR SOMER)



TÜPLÜ MUCİZE
Tüp bebek tedavisinde parmakla gösterilen Türk doktorlar, bir mucizeye daha imza attı. Bulgaristanlı çift Yordanka Valerieva Stoyanov (37) ile Svetlin Alexandrov Stoyanov (40) 17 yıl boyunca çocuk sahibi olamadı. Soluğu İstanbul'da Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya'da aldı. Ve tedavi ile oğulları Alexander'ı kucakladı. (GÜL KİREKLO)



İĞNE'HATA'
Kırklareli Demirköy'e bağlı İğneada beldesi yakınlarında bulunan Longoz ormanlarında sel felaketi yaşandı. Ruhsatsız olduğu öğrenilen bungalov evlerin bulunduğu alan sulara kapıldı. Sele kapılan 6 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Bölgede daha önce de aynı felaketin yaşandığı açıklandı. Vatandaşlar "Kontrolsüz ve kaçak yapılan bungalovlar için bir çözüm bulunmalı. Bungalovlar faciaya davetiye çıkarıyor" açıklamasını yaptı.



Kırklarelı'deki sel felaketinde hayatını kaybeden doktor Selman Bağışlar'ın cenazesi ise Antalya'nın Alanya İlçesi'nde son yolculuğuna uğurlandı. Aksaray'daki yağışlarda sele kapılan 3 aylık Asel bebeğin de cansız bedenine ulaşıldı. (YUNUS EMRE KAVAK)



KA'JAN'!
İran ajanlığıyla suçlanan terör zanlısı eski asker Daniel Abid Halife (21), 3 gün önce İngiltere'nin başkenti Londra'daki Wandsworth Cezaevi'nden aşçı üniformasıyla firar etti. İngiltere alarma geçti. Halife'nin kendisini bir tedarik kamyonetinin altına bağlayarak cezaevi dışına çıktığı ve yüzünde yanıklar olabileceği belirtildi.



YAPAY ZEKA GERÇEK VİRÜS GOOGLE
DeepMind'ın eski kurucu ortağı Mustafa Süleyman, yapay zekayla ilgili vahim açıklamalar yaptı. Yapay zekayla sentetik virüslerin üretilebileceğini ve bunun pandemiye yol açabileceğini söyledi. Yayılmayı önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.



FELA'CAT'!
3 yaşındaki Salih Muhammet Kaya, sokakta kediyi sevdiği sırada otomobilin altında kalarak hayatını kaybetti. Gaziantep'te yaşayan Kaya ailesi, 6 Şubat depreminin ardından İstanbul'a taşındı.

Önceki gün ise yaşadıkları Sultangazi'de kan donduran bir olay yaşadı. Ailenin oğulları 3 yaşındaki Salih Muhammet Kaya, evlerinin önündeki kedi ile oynamaya başladı.

Kediyi sevdiği esnada sokağa giren bir aracın sürücüsü, Kaya'yı fark etmeyerek üzerinden geçti. Kazada ağır yaralanan çocuk, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Ancak Salih Muhammet Kaya, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Araç sürücüsü, gözaltına alındı.



TAKSİDE DEHŞET
Antalya Döşemealtı'nda eli bıçaklı iki saldırgan, taksiye bindi. Ormanlık alana gitmek istediğini söyledi. Tam inmeye yakın sürücü Ömer Ucan'ı (49) öldüresiye darp etti.

Kolu kırılan Ucan'ın dişleri de döküldü. Şahıslar, aracın ön gözündeki bin TL ile cep telefonunu da gasp etti. Ağır yaralanan Ömer Ucan, yoğun bakımdaki 4 saatlik tedavinin ardından taburcu oldu. Ucan, "Şahıslardan şikayetçiyim. 5 yerimden kırığım var ve acı çekiyorum" dedi.



ANKARALI ESCOBAR YAKALANDI
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçları ve benzeri suçlar işleyen suç örgütüne yönelik çalışma başlattı.

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan'ın yüklü miktarda para ile yurt dışına kaçacağı bilgisi alındı. Kaplan, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Ayakkabısının içerisine gizlenmiş 10 bin dolar ve 50 bin euro ele geçirildi. Ankara eğlence dünyası, Ayhan Bora Kaplan tarafından yönetiliyordu.

SAFARİ FACİASI
Antalya'da Polonyalı turistleri taşıyan safari aracı takla attı. Korkunç kazada bir kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN