9-11 Eylül'e dikkat! 07.00'de başlıyor! Tüm Türkiye'yi saracak! İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Sivas, Samsun, Artvin, Rize, Kocaeli...

Eylül ayı, Akdeniz Bölgesi için büyük bir tehdit oluşturan Akdeniz Kasırgası'nın yaklaşmasıyla felaketlerin artabileceği bir döneme işaret ediyor. Meteoroloji uyarılarına dikkat etmek ve güvenlik tedbirlerini almak önemlidir.

Giriş Tarihi 06 Eylül 2023, 10:10 Güncelleme 06 Eylül 2023, 10:10
9-11 Eylül’e dikkat! 07.00’de başlıyor! Tüm Türkiye’yi saracak! İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Sivas, Samsun, Artvin, Rize, Kocaeli...

İÇİNDEKİLER

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde büyük bir tehlike göz önünde. Meteoroloji uzmanları bu illeri belirli tarihlerle uyararak felaketin yaklaştığını duyurdu. Bu nedenle herkes, gerekli önlemleri derhal almalı. İşte meteorolojinin son uyarıları...

KASIRGA GELİYOR

9-11 Eylül tarihleri arasında kasırganın etkileyeceği bölgeleri açıkladı. İtalya, Yunanistan ve Türkiye bu rotanın içinde bulunuyor. Hazırlıklı olmak ve gelişmeleri yakından takip etmek önemli.

SAĞANAK UYARISI

Öte yandan Meteoroloji, İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu birçok il için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı, bazı iller için de sarı ve turuncu kodlu uyarı verdi.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın illeri için sarı kodlu uyarı yapıldı. Bu illerde gök gürültülü sağanak yağış ve rüzgar etkili olacak. Ayrıca, Kırklareli ve Muğla illeri için ise turuncu kodlu uyarı yapıldı, bu illerde de gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor.

ORHAN ŞEN SAAT VERDİ

Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul için şu uyarılarda bulundu:

Bugün salı. Yağışların Ege'nin kıyı kesimleri İzmir aydın Manisa, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Kırklareli ile Edirne'nin doğu çevrelerinde yerel kuvvetli dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Sabah 7-10 saatleri arası İstanbul'un kuzey ilçeleri ve boğaz çevresi kuvvetli.

Rüzgar Marmara ve kıyı Ege'de kuvvetli esecek. Sıcaklıklarda değişim yok. İstanbul sabah saatlerinde yerel kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 29 C

AŞIRI YAĞIŞLARA DİKKAT!

"Kuzey ilçelerde bu sabah yağış vardı. Hatta sabah 4-5 gibi şimşek vardı. Akşama kadar aralıklı yağış İstanbul'da görülüyor. İç Ege'de de yağmur var ama Anadolu'da görülmüyor. Sıcaklıklar mevsim ortalamalarında. İstanbul'da 29 derece olacak ama yağıştan dolayı bunaltıcı bir hava yok. Bu hafta bu şekilde devam edecek gibi görülüyor. Ta ki Cuma'ya kadar. İstanbul'da hafif bir yağış görülüyor. Daha sonrasında sıcaklıklar devam edecek ama bunaltıcı sıcaklıklar olmayacak. Sonbahar geldi mi diyeceğiz? Daha gelmedi. Sonbahar Ekim ayında gelecek gibi görülüyor."

"Marmara ve Kuzey Ege'de rüzgar kuvvetli esecek. Saatte 25/40 km esecek. Çok sıcak bir yaz geçirdik. Etrafımızdaki denizlerde sıcaklık çok yüksek. Bu yüksek sıcaklıklar kolay kolay düşmeyecek. Soğuk hava geldiği zaman yıldırımlı, gök gürültülü sağanak yağışlar olabilir. Bu yağışlara dikkat etmemiz gerekiyor."

AŞIRI SICAKLAR BİTTİ

Aşırı sıcaklıklar bitti. Ortalama sıcaklıklar olacak. Bundan sonra da böyle olacak. Aşırı yağışlara dikkat ederek faydasını alarak temennim bu kışı geçirmemiz.

AKDENİZ KASIRGASI NEDİR?

Akdeniz kasırgası veya medikane (Mediterranean hurricane), Akdeniz bölgesinde meydana gelen tropikal bir siklon türüdür. Akdeniz kasırgaları, deniz sıcaklıkları yüksek olduğunda ve diğer atmosfer koşulları uygun olduğunda oluşabilir. Bu tür kasırgaların tipik olarak kuvvetli rüzgarlar, yoğun yağışlar ve deniz seviyesi yükselmesine yol açabilen fırtınalı denizlerle ilişkilendirildiği bilinmektedir.

Medikane adı verilen bu olaylar, özellikle Akdeniz kıyılarında, örneğin Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerde, ciddi sel, rüzgar hasarı ve diğer olumsuz hava koşullarına neden olabilir. Ancak, tipik tropikal kasırgalardan daha küçük ve daha az yoğun olma eğilimindedirler.