İkiz kardeşlerin ikiz başarısı! Hayalleri gerçek oldu: Tıp fakültesi kazandılar

Bergama’da 12 yıllık ortaöğretimi üstün başarıyla 11 yılda tamamlayan ikiz kardeşler Ceyda ve Ceylin Taştan, dershane veya özel bir eğitim almadan tıp fakültesini kazarak hayallerine kavuştu. İşte sizler için derlediğimiz 26 Ağustos TAKVİM gazetesi yaşam haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 07:00
İkiz kardeşlerin ikiz başarısı! Hayalleri gerçek oldu: Tıp fakültesi kazandılar

İÇİNDEKİLER

Bergama'da yaşayan Taştan Çifti'nin ikiz kızları 17 yaşındaki Ceyda, YKS'de gösterdiği başarıyla İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi, ikizi Ceylin de Antalya Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Kendi gayretleri, aileleri ve öğretmenlerinin desteği sonucu hayallerini süsleyen doktorluk mesleğinin kapılarını aralayan ikizler, ailelerini gururlandırdı. Başarısını anlatan Ceyda Taştan, "Üniversite sınavı hazırlığına 9. sınıftan itibaren başladık son seneye bırakmadık. Öncelikle uyku düzenimize çok dikkat ettik ve konu tekrarı yaptık. Tekrar yaptığımız konular hakkında bol bol deneme soruları çözdük ve her gün paragraf çözmeye özen gösterdik. İkiz olmamız çok işimize yaradı, yapamadığımız konularda ve sorularda birbirimize çok yardımcı olduk. Bunun için de üzerimizde çok fazla borcumuz olduğunu düşünüyorum. Umarım ileride de doktorluk mesleğini beraber icra edebiliriz kardeşimi çok seviyorum" diye konuştu. Planlı çalışmanın öneminden bahseden Ceyda Taştan, "Düzenli ve planla çalışmanın bize kattığı faydalardan biri de 12 senelik eğitim hayatımızı 11 senede tamamladık 2'nci sınıfı okumadan 3'üncü sınıfa geçtik ve sınıf atlamış olduk" diye konuştu.



ÖZLENEN BAŞARI
Rekonstrüktıf cerrahide dünyanın en önemli zirvelerinden olan Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği (WRSW) Kongresi, Singapur'da düzenlendi. Teması "Mikrocerrahide Sanat" olan etkinlikte, eğitici kurslar, konferanslar, paneller ve makale oturumları gerçekleşti. Kongreye dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakli gibi operasyonlarla dünyada adını duyuran Akdeniz Üniversitesi damga vurdu. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, kompozit doku nakilleri konusundaki tecrübelerini paylaştı.



'DİREK' CİNAYET
Kastamonu'da yaşayan 9 yaşındaki Hiranur Bektaş, önceki akşam Mehmet Akif Ersoy Mahallesindeki Şehit Burak Kapucoğlu Sokak'ta bulunan bir sitenin bahçesinde oyun oynamaya başladı. Bu sırada bahçedeki elektrik direğine dokunan küçük kız, direkteki kaçak nedeniyle elektrik akımına kapıldı. İlk müdahalenin ardından hastaneye kaldırılan Hiranur Bektaş, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. İhmal kurbanı küçük kız, yapılan otopsinin ardından dün Cuma namazını müteakip Hacıbey köyünde toprağa verildi. Olayla ilgili de soruşturma başlatıldı. (Kazım BOLAT)



KÖTÜ HAVADİS!
İstanbul Bakırköy'de bir iş yerinin garaj kapısında bağlı bulunan ve Türkiye'de beslenmesi yasak olan pitbull cinsi köpek, Ahmet Donanmaoğlu'na saldırdı. Bacağını parçaladı. Yaralanan talihsiz adam, ambulansla Başakşehir Çam Sakura Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Köpeğin sahipleri Elif Y. ve Emre A. polis merkezine götürüldü. Donanmaoğlu'nun sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.



FOTORANT!
Seçim sonuçlarına müdahale davası için teslim olan eski ABD Başkanı Donald Trump, sabıka fotoğrafı çekilen ilk Amerikan başkanı olarak tarihe geçti. Gözaltına alınan Trump'ın parmak izi alındı. Yaklaşık 20 dakikalık hapis sonrası 200 bin dolarlık kefalet bedelini ödeyip ayrıldı. Trump'ın kampanya ekibi o fotoğrafı tişört haline getirdi ve 34 dolardan satışa çıkarttı. Sadece 4 saatte 3 milyon dolarlık gelir elde edildi.



FİDAN KIEV'DE
Irak'ta birçok toplantı yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya'nın Ukrayna işgal girişiminin sürdüğü ve Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili belirsizliklerin olduğu bir dönemde Kiev'e ziyarette bulundu. Fidan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. Bu arada Fidan'ın önümüzdeki günlerde Rusya'ya da gideceği belirtildi.



ORTA DOĞU'DAN AYRILMAYIZ
ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Orta Doğu'nun kendileri için birçok açıdan önemli olduğunu vurgulayarak bu bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi. Milley, "Şunu kabul etmeliyiz ki Orta Doğu çok stratejik bir bölge. Ayrıca tüm dünya için petrol ve enerji kaynakları açısından ana kaynak burası. O nedenle planlarımızda buradan ayrılmak yok" dedi.



378 BİN TL DEVRETTİ
10 bilen çıkmayınca 377 bin 645 lira devretti. 9 bilenler 8 bin 697 lira, 8 bilenler 446 lira, 7 bilenler 93 lira, 6 bilenler 16 lira, hiçbir numarayı bilemeyenler ise 14 lira ikramiye alacak.



REKORDRMEN
Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan bir rekora imza attı. Prof. Dr.Kayhan, ses teli kanserleri, uyku apnesi, dil kökü kanserleri gibi birçok vakada dünyada robotik cerrahi ile en fazla ameliyat yapan doktor olmayı başardı. Robotik cerrahi ile 15 yılda 500 ameliyat yaptı. Bunun 150'si kanser vakalarıydı. Kayhan, "Dünyada robotik cerrahiyi bu alanda en geniş olarak uygulayan hekimlerden biriyim. ABD'den ve Avrupa'dan bunu duyan birçok hasta ülkemize operasyonlar için geliyor" açıklamasını yaptı. (Gül KİREKLO)



DON'T POZU
MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki Don't Mahallesi'nin şöhreti sınırları aştı geçti. Mahalleden geçerken tabelayı gören turistler, durup fotoğraf çektirdi. İngilizce'de, Türkçe "Yapma" kelimesinin karşılığı olan tabelanın önünde günde ortalama 500 kişi poz verdi. Don't sakinlerinden Ahmet Bilici, "Turistler 'Dont' tabelası altında fotoğraf çektirip dünyanın dört bir yanında mahallemizi bedava tanıtıyor" dedi. (Erdoğan ÖZTÜRK)

EBRAR YAŞASIN
İstanbul'da 40 günlükken Spinal Muskuler Atrofi (SMA) Tip 1 hastalığı tanısı konulan Ebrar İnan (5), ölüm kalım savaşı veriyor. Solunum, mama ve aspiratör cihazı gibi 7 cihaza bağlı olarak yaşamını sürdürüyor. İyileşmesi için yurt dışına gitmesi gerekiyor. Anne Büşra İnan, "Kampanyanın bitmesine 8 gün kaldı. Ne olur yardım edin" diye çağrı yapıyor.

CAN EVİNDEN VURULDU!
Gümüşhane'de Evin Can, kendi kınasına giderken trafik kazası geçirdi. Annesiyle birlikte ağır yaralanan gelin, hastaneye sevk edildi. Ancak ne yazık ki ölüme direnemedi. Tam da düğün gününde, hayatını kaybetti. Annesi de birkaç saat sonra vefat etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN