Hawaii yangın yeri! Geride yüzlerce ölü ve küle dönmüş evler kaldı

Tatil cenneti Hawaii, yandı. Geride yüzlerce ölü ve küle dönmüş evler kaldı. Tüm ülke karardı. Ancak alevlerin çevresini sardığı kırmızı çatılı bir villaya hiçbir şey olmadı. İşte sizler için derlediğimiz 22Ağustos tarihli TAKVİM yaşam haberleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2023 Güncelleme 22 Ağustos 2023, 07:00
Hawaii yangın yeri! Geride yüzlerce ölü ve küle dönmüş evler kaldı

İÇİNDEKİLER

Dünyanın önde gelen tatil adalarından Hawaii geçtiğimiz günlerde feci bir yangınla karşı karşıya kaldı. Bazı kasabalar ve yazlık bölgeler tamamen yandı. Masmavi tatil cenneti bir anda karardı. Bu bölgeler arasında başkent Maui'deki Lahaina kenti de vardı. Ancak Lahaina sahilinde bir eve hiç zarar gelmediği anlaşıldı.



Kırmızı çatılı evin etrafındaki birçok alan yanarken ona hiçbir şey olmadı. Front Street'te yer alan evin sahipleri ise Millikin Ailesi çıktı. Dora Atwater Millikin, "Yangından bir süre önce evde tadilat yapmıştık. Evin çatısı klasik Hawaii evlerindeki ahşap parçalardan arındırıldı ve yerine metal bir tabaka eklendi. Eve çok yakın duran ağaçların yaprakları da budandı. Ayrıca evin duvarları da beton olarak yenilendi. Ama böyle bir yangın asla aklımıza gelmemişti."



KADİRİZM
İranlı Afşin Kadirzade, 65.24 santimetrelik boyuyla dünyanın en kısa adamı olup Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. 21 yaşındaki Kadirzade, en büyük hayalinin Türkiye'yi görmek olduğunu söyledi. Kadirzade, 2 metre 51 santimetre boyuyla "dünyanın en uzun adamı" unvanına sahip Mardinli Sultan Kösen'e de selamlarını gönderdi. Onunla bir araya gelmek için sabırsızlandığını söyledi. Sultan'a şöyle seslendi: Selam Sultan, inşallah Türkiye'ye geleceğim ve seninle buluşmak beni mutlu edecek.



TEK DİLEK'İ ŞAMPIYONLUK
Erzurumlu Dilek Koçak, hayvan otlatırken keşfedildi. Atletizmde rekorları alt üst etti. İsrail'deki 20 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda 1500 metrede altın, 800 metrede ise bronz madalya kazanıp tüm Türkiye'yi sevindirdi. Şimdi de 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na hazırlandığını söyledi: Ülkeme altın madalya döneceğim.



AKIL ALIR GİBİ DEGİL!
Altılı Masa'da 'gizli protokol' sıkıntısı devam ederken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilginç bir açıklama yapmıştı. Kılıçdaroğlu, "İki kişinin namusuna teslim edilen bir konudur" diyerek protokole ilişkin detay vermemişti. Protokole göre, Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanı olacağı ve birkaç bakanlık ile birlikte MİT Başkanlığını da alacağı ortaya çıkmıştı. Özdağ, CHP lideri ile imzalanan anlaşmadan en az dört kişinin haberdar olduğunu ve CHP Genel Başkan Danışmanı İmambakır Üküş'ün her detayı bildiğini itiraf etti. Özdağ'ın bu açıklamaları CHP'li gazeteciler tarafından da gündeme getirildi. CHP'li İsmail Saymaz, "Faik Öztrak'ın 'Haberim yok' dediği gizli protokolü CHP'de hiçbir resmi görevi bulunmayan gazeteci İmambakır Üküş biliyormuş. Meğer Üküş, protokol imzalanırken odadaymış. Halbuki Kılıçdaroğlu, protokol için 'İki kişi arasında yapılan' demişti. Akıl alır gibi değil" ifadelerini kullandı.



ZELENSKİ ŞOKTA
Ukrayna Savaşı 18 ayı geride KONTENJAN BOŞ bırakırken, savaşın gidişatını değiştireceği düşünülen F-16 savaş uçakları ile ilgili beklenen açıklama Hollanda'dan geldi. Hollanda Başbakanı Rutte, Danimarka ile birlikte Ukrayna'ya F-16 göndereceklerini duyurdu. Zelenski, mutluluk mesajları atarken Danimarka'dan şok bir açıklama geldi: Bu uçakların sadece Ukrayna hava sahasında kullanılmasını şart koşuyoruz. Aksi takdirde teslimatlar olmaz.



AMERİKAN USULÜ!
Kral Charles'ın erkek kardeşi Prens Andrew, yıllar önce reşit olmayan bir kızla cinsel ilişki yaşadığı ve pedofil milyarder Jeffrey Epstein ile suç ilişkisi olduğu iddiaları nedeniyle davadan kurtulmuş olsa da gündemden düşmüyor. Kurbanların avukatı, onu, kraliyet kanının koruduğunu öne sürerken, "FBI İngiltere ile siyasi ilişkilerin bozulmasından korktu" iddiasında bulundu.


25 BİN KONTENJAN BOŞ
2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ÖSYM, üniversiteye yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal verileri de duyurdu. Buna göre ek kontenjanlar hariç, genel kontenjanların yüzde 99,8'i doldu. Geçen yıla göre, bu yıl yerleştirilen aday sayısı 47 bin 393 kişi arttı. Üniversitelerde 25 binden fazla kontenjanın boş olduğu açıklandı.



AYRILIK DEHŞETİ
Antalya Kepez'de yaşayan Sümeyye Yavlak (25), 5 yıllık eşi Mehmet Yavlak (32) tarafından defalarca şiddete uğradı. Boşanma davası açtı. Ancak koca, sinirlerine hakim olamadı. Eşini çalıştığı zincir market şubesinde onlarca kez bıçakladı. Ağır yaralanan genç kadın, hastaneye kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. (Erdoğan ÖZTÜRK)


ANA ACI
Tekirdağ'da A.Ö.'nün kontrolünü yitirdiği 59 AFF 193 plakalı otomobil, üst geçidin beton ayağına çarptı. Araçta sıkışan Yeşim Yarar Özsayın, kurtarılamadı. Özsayın'ın ağır yaralanan eşi A.Ö. ile bebeği K.Ö. ise Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılarak, tedaviye alındı. Bu arada Yeşim Yarar Özsayın'ın Devlet Su İşleri'nde (DSİ)



YANDI YÜREK
İstanbul Kadıköy'de yangın faciası yaşandı. Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri olan Cemil Arslan'ın evinde yangın çıktı. Cemil Arslan ve eşi Hatice terasa çıkarak alevlerden kurtulmak istedi. Alevlerin yaklaşması üzerine demir korkuluktan sarkan çift, daha fazla dayanamayıp aşağı atladı. Bahçedeki çardağa düşen Cemil Arslan yaralı kurtuldu ancak zemine çakılan eşi ağır yaralandı. Talihsiz kadın hastaneye kaldırıldı ama kurtarılamadı. Çiftin kızları Şeyma ise yangının kontrol altına alınmasıyla merdivenle aşağı inip hastaneye kaldırıldı. (Mustafa BAKIRHAN)



MAGANDA KAFASI!
Afyonkarahisar'da Mehmet Ali Birsen, eşi ve iki çocuğuyla birlikte hobi bahçelerine gitti. Baba Birsen bahçeyle ilgilenirken 12 yaşındaki oğlu B.B. ise bahçe salıncağında eğlendi. Bu sırada çevrede yapılan düğünden silah sesleri yükseldi. Silah sesini duyduktan kısa bir süre sonra ise salıncakta oturan B.B., çığlık atarak yere düştü. Birsen Ailesi çocuklarının yanına koşup yüzüne baktıklarında şoka girdi. Çünkü B.B. kanlar içindeydi. Hemen hastaneye kaldırılan küçük çocuk ölümden dönerken ailesi isyan etti: Bu magandaların yüzünden oğlumuzu kaybedecektik. Suç duyurusunda bulunduk.

OTOKAR
Yeni modelleri kadar eski modelleri de ilgi gören markaların başında Ferrari yer alıyor. İtalyan markanın eski modelleri koleksiyonerler tarafından büyük bedellerle alıcı buluyor. Bunlara son örnek 63 yıl önce yanıp hurda haline gelen 1954 model Ferrari 500 Mondial Spider geliyor. Sadece 13 adet üretilen bu özel aracın hurdası, Sothbey's tarafından açık artırmaya çıkarıldı. Ferrari'nin ilk yarış pilotu olan Franco Cortese tarafından kullanılan Ferrari'nin hurdası 2 milyon dolara satıldı. 1978'de, onu hasarlı haliyle koruyan ve almak için defalarca başvuru yapan ABD'li bir koleksiyoncu tarafından satın alındı. Müzayedeci RM Sotheby's, aracın "arabayı ihtişamlı günlerinin durumuna döndürmek için kapsamlı bir restorasyona" ihtiyaç duyacağını, ancak sürecin "çok faydalı" olacağını söylüyor.

ŞİMDİ DENİZ ARASI!
Her yıl yerli ve yabancı turistin akın ettiği İzmir'in plajlarında büyük korku yaşandı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi de talebi daha çok artırırken, Foça'dan kötü haber geldi. Foça sahillerini deniz anası bastı. Bu durum plajların boş kalmasına neden oldu. Zaman zaman denizanalarına temas nedeniyle hastanelere koşan tatilcilerde endişe hakimdi. Yüzerken kızı denizanası ile temas eden Fahriye Sezer, "Bu zamana kadar Foça'da böyle bir durum yaşamadık. Her yaz gayet tertemiz denizimiz. Sezon boyunca gönül rahatlığı ile denize girebiliyorduk fakat bu sene denizanası istilası oldu. Denizanası kızıma denk geldi, yüzerken ayağının altından çıkardılar. Denizden çıkarırlarken bütün vücudunda kızarık yaralar oluştu. Krem sürdük bir gün sonra atlattık fakat bir daha denize giremedik" dedi.



KANALDA PANİK
Atlas Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'na bağlayan dünyanın en önemli kanalları arasındaki Panama Kanalı alarm veriyor. Kuraklık nedeniyle gemilerin geçiş sayısı sınırlandırıldı. Maksimum geçiş sayısı 2 Eylül'e kadar günde 32 gemi ile sınırlı kalacak. Kanala giriş yapamayan ve körfezde bekleyen onlarca gemi küresel ticareti vurabilir.



KINALI KUZUM ÖLDÜĞÜYLE KALDI
Eskişehir'de yaşayan Zerin Kılınç (36), geçen yıl 2. kattaki evinin penceresinden düşerek hayatını kaybetti. Kılınç'ın ölümüne ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sevgilisi Yılmaz Sazak (34) beraat etti. Genç kadının annesi Telli Özokçu, "Zerinim yavrusuna doyamadı. Ben yavruma doyamadım, o da yavrusuna doyamadı. Bütün yetkililer sesimi duysun, başka analar ağlamasın." dedi.



PİŞMAN DEĞİLMİŞ
İngiltere'nin günlerdir konuştuğu katil hemşire Lucy Letby müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Chester şehrinde 2015-2016 yılları arasında bir hastanenin yeni doğan ünitesinde 7 bebeği öldürmekten ve 6 bebeği öldürmeye teşebbüsten suçlu bulunan Hemşire Lucy Letby'ın daha fazla bebek öldürmüş olabileceği de iddia edildi. Lucy Letby, skandalla ilgili pişmanlık duymadığını söyledi.


98 MİLYON DEVRETTİ
6 ve 5+1 bilen çıkmayınca 97 milyon 543 bin 108 lira devretti. 5 bilenler 255 bin 565 lira, 4 bilenler 2 bin 983 lira, 3 bilenler 198 lira, 2 bilenler ise 20 lira alacak.



1 KİŞİYE 1 MİLYON
10 BİLEN 1 kişi, 1 milyon 35 bin 375 lira kazandı. 9 bilenler 7 bin 551 lira, 8 bilenler 520 lira, 7 bilenler 96 lira, 6 bilenler 17 lira, hiçbir numarayı bilemeyenler ise 14 lira alacak.



IZDIRAP!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuran Ali Tecimen (36) 1.5 yıl önce sigarayı bıraktığını belirtti. 12 Ocak 2023'te, Youtube'tan izlediği ünlü şarkıcılar Burak Bulut ve Kurtuluş Kuş'un 'Aşk bana yaramıyor' şarkısının klibinde açık şekilde sigara içilmesi nedeniyle tekrar sigara içmeye başladığını öne süren Tecimen, sigara almak için cep telefonunu dahi sattığını iddia etti. Burak Bulut ve Kurtuluş Kuş'un, kliple kendisini tekrar sigaraya özendirdiğini ve maddimanevi zarara girmesine sebep olduğunu ifade eden Tecimen, cezalandırılmalarını istedi. İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından yürütülen soruşturma sonucunda konu hakkında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı'nın (RTÜK) yetkili ve görevli olduğu belirtildi. Bu nedenle savcılığın görevsizliğine, evrakın RTÜK'e gönderilmesine karar verildi.

CEZA VERİLEBİLİR
6552 Sayılı Yasaya göre iki şarkıcıya, 10 bin liradan az olmamak şartıyla, Youtube gelirinin yüzde 3'ü kadar ceza verilebilir. (Ceyhan TORLAK)

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN