Tarladan Fransa'ya büyük gurur! Babasından habersiz okuyup Sorbonne'da doktora yapan Sultan hikayesini kitaplaştırdı

Manisalı Sultan köyde dünyaya geldi. Babası okumasına izin vermedi. Açıktan ortaokulu ve liseyi bitirdi. Üniversiteye girdi. Sorbonne’da doktora yapıp hikayesini kitap haline getirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2023 Güncelleme 17 Ağustos 2023, 07:00
Tarladan Fransa’ya büyük gurur! Babasından habersiz okuyup Sorbonne’da doktora yapan Sultan hikayesini kitaplaştırdı

İÇİNDEKİLER

Sultan Çetinkaya Tahtacı (40), 4 çocuklu bir ailenin 3'üncü evladı olarak dünyaya geldi. Çiftçi olan babası ilkokuldan sonra okula gitmesine izin vermedi. Ama o pes etmedi. İçindeki okuma sevgisi dinmeyen Tahtacı, babasından gizli okula gitmeye karar verdi. Yumurta, tereyağı ve fesleğen satarak 17 yaşında açık öğretim üzerinden ortaokula bitirdi. Yine aynı şekilde 23 yaşında liseden mezun olup üniversite sınavına girdi.

İĞNEYLE KUYU KAZAR GİBİ...
İstanbul'daki Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü kazanan Çetinkaya, başarılarına bir yenisini ekledi. Erasmus Projesi'yle Fransa'ya gitti. 1 yıl okuduktan sonra Türkiye'ye dönüp Fransız Edebiyatı'nda yüksek lisansını bitirdi. Bir vakıf üniversitesinde okutman olarak göreve başlayan Tahtacı, doktora için Sorbonne Üniversitesi'nin Grand Ekolü olan EPHE'den kabul edildi. Sultan Tahtacı, 'Kız çocukları okuyamaz' diyenlere ders verdi. Paris'te Ayhan Tahtacı ile evlenen genç kadın, hikayesini kitap haline getirdi. 'Okulsuz Köyden Sorbonne'na adlı kitabını Türkiye'deki genç kızlara armağan etti. Şunları söyledi: Yazın fabrikada çalıştım, tereyağı, köy yumurtası ve fesleğen sattım. O paralarla kitaplarımı aldım ve okula gittim. Çok zorlu bir eğitim hayatım oldu fakat ben asla inancımı kaybetmedim, başaracağıma inandım. Öğrendiklerimin, Türkiye'deki pek çok kız çocuğuna yardımcı olacağını, ilham ve motivasyon sağlayacağını düşündüğüm için kitaplaştırdım. İğneyle kuyu kazarak, bu ışığa nasıl ulaştığımı anlattım.



GURUR DUYUYORUM
Baba Ramazan Çetinkaya maddi imkansızlıklardan dolayı kızının okumasına karşı olduğunu belirtti. "Ama evladım engellerin tümünü tek başına aştı, tüm zorlukları yendi. Kızımla gurur duyuyorum. Kızım olduğu için minnettarım" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN