İstanbul Büyükçekmece’deki bakım evinde yaşlı hastaya zulüm! 2 şüpheli tutuklandı

Son dakika haberleri... İstanbul Büyükçekmece'deki bir yaşlı bakımevinden gelen kan donduran görüntüler Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. Engelli bir hastaya şiddet uygulayan görevli Nuri Ç. Gözaltına alınırken ifadesi bu kadarına da pes dedirtti. Nuri C., “Sevecen bir şekilde yaklaşarak şaka yaptım” ifadelerini kullandı. Yürütülen soruşturma kapsamında şüpheli Nuri C. ile yanında bulunduğu belirlenen Melek P. tutuklandı. Öte yandan bakımevindeki şiddet olayında çalışanla ilgili korkunç iddialar ortaya atıldı. Bakımevinden tahliye edilen 70 yaşındaki Tamer Uzkan, "Bir gün önce beni yıkadı. Asıl bizi çekselerdi tam bir infial olurdu. O benim kafama vurdu ben onun kafasına vurdum. O bana sıcak su döküyordu." dedi.

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2023, 13:51 Güncelleme 25 Temmuz 2023, 20:57
İstanbul Büyükçekmece’deki bakım evinde yaşlı hastaya zulüm! 2 şüpheli tutuklandı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, dün sosyal medyada yayılan video ile sarsıldı… İstanbul Büyükçekmece'deki özel bir bakımevinde çekildiği belirlenen görüntüler vicdanları yaraladı.

TUTUKLANDILAR!
Bakımevinde görevli bir çalışanın, engelli hastaya şiddet uyguladığı anlara tepki yağdı.

Görüntüler üzerine İstanbul Valiliği soruşturma başlattı. Bakımevi kapatılırken, diğer hastaların başka hastalara sevk edildiği açıklandı. Hastaya şiddet uygulayan ve alay eden şüpheli Nuri C. ile o anları cep telefonu kamerası ile kayda alan Melek P. gözaltına alındı.

Emniyet müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Nuri C. ile Melek P. tutuklandı.

ŞOKE EDEN SAVUNMA
Emniyet'teki işlemleri biten Nuri C. İle Melek P, adliyeye sevk edilirken savunmaları şok etkisi yarattı. Nuri Ç.'nin ifadesinde, "Biz samimi olduğumuz hastalarla bazen şakalaşırız. Zihinsel ve bedensel engelli olan Ahmet A. da bir süre önce gelmişti. Ben de ona yaklaşarak sevecen bir şekilde yaklaşarak şaka yaptım.

Bu anları çalışma arkadaşım Melek P. görüntüledi. Melek P. yönetimle sorun yaşayarak 2 hafta önce işten ayrılmış. Görüntüleri attığı başka bir arkadaşı sosyal medyada paylaşmış. Ben görüntüleri görünce kurumumu arayarak polise ifade vermek istediğimi söyledim. Yaşananlar şaka amaçlıydı" savunması yaptı.

SUÇLAMALARI REDDETTİ
Görüntüleri çektiği iddia edilen ve gözaltına alınan diğer şüpheli Melek P.'nin ise "Görüntüleri kesinlikle ben çekmedim. Durum hakkında bilgim yok" dediği ortaya çıktı.

FAALİYETLERİNE SON VERİLDİ
Konu ile ilgili İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "24.07.2023 tarihinde Büyükçekmece İlçemizde faaliyet gösteren Özel Gözlem Engelli Bakımevinde çekildiği tespit edilen görüntüler üzerine idari soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma çerçevesinde olayın yaşandığı engelli bakım merkezinin faaliyetlerine son verilmiş olup merkezde kalan engellilerimizin, çevrede bulunan uygun bakım evlerine yerleştirilmeleri kararı alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari süreç devam etmektedir" ifadelerine yer aldı.

YENİ İDDİA ORTALIĞI KARIŞTIRDI
Sosyal medyada yayılan ve tepkilere neden olan görüntülerde, bakıma muhtaç bir hastaya bakımevi çalışanı Nuri C.'nin şiddet uyguladığı, Melek P.'nin ise o anları cep telefonu kamerasıyla kaydederken gülüşmeleri duyuluyordu. Olay sonrası gözaltına alınan Nuri C. ile Melek P., adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklandı. Bakımevi geçici olarak kapatılırken bakımevinde kalan yaşlı ve engelliler, dün gece çevredeki kurumlara yerleştirildi. Bazı aileler, yakınlarının kapatılan bakımevinde kalan eşyalarını almaya geldi.

BAKIMEVİNDEKİ SKANDALLA İLGİLİ YENİ İDDİA I VİDEO İZLE

"O BENİM BAŞIMA VURDU BEN ONUN BAŞINA VURDUM"
6 yıldır bakımevinde kalan Tamer Uzkan (70) başka bir bakımevine gitmeyi reddederek dün geceyi sokakta geçirdiğini söyledi. Bakımevinin kapatılmasına tepki gösteren Tamer Uzkan, "Bakıcılardan biri hastaya şiddet uygulamış, yakalanmış. Aldılar götürdüler. Arkasından bakanlıktan emniyetten Büyükçekmece Emniyet Amirliğinden geldiler. Suçlu zaten ellerinde. Bizi neden cezalandırıyorlar? Kurum bir hata yaptıysa, kuruma ceza kesersin. Buradaki yatalak hastaları, aciz insanları, neden saat 4'e kadar başka kurumlara yerleştiriyorsun? Bize böyle mi sahip çıkıyorsunuz? İlk defa böyle bir şey oluyor. Ben aşağı yukarı 6 senedir oradayım. Böyle bir şey yaşamadık da duymadık da. Bizde çalışan çocuk. Ondan bir gün önce beni yıkadı. Asıl bizi çekselerdi tam bir infial olurdu. O benim kafama vurdu ben onun kafasına vurdum. O bana sıcak su döküyordu. Biz artık burada iç içe aile gibi olduk. Yeni gelen bir kız vardı. O gelmiş çekmiş görüntüyü. Sosyal medyaya gönderdi ondan sonra infial oldu. O işten ayrıldı. İşten ayrıldıktan sonra bu olay ortaya çıkıyor meydana" diye konuştu.

"PARKTA YATTIM"
Tamer Uzkan, başka bir bakımevine gitmek istemediğini dile getirerek, "Niye gideyim? Ben sokakta kalmış biri değilim. Ayaklarımda ödem oluştu. Evde sağlık hizmetleri beni alıp buraya yerleştirdiler. 3 ay sonra iyileştim. Gitmek istedim ama göndermediler. Biz sana alıştık gitme dediler. Ben de onlara alıştım. Ben parkta yattım. Ben yine gitmeyeceğim. Atsınlar bizi sokağa." ifadelerini kullandı.

"YAPACAK BİRŞEY YOK BÖYLE İNSANLAR ÇIKIYOR"
Babasının eşyalarının almak için gelen Hilal Tokel ise, "Daha önce böyle bir olay duymadım, görmedim. Hatta annem haberlerde görüp söylediğinde, orası değil başka bir yerdir diye düşündüm. Hiç beklemiyordum çünkü. Burada çalışan diğer arkadaşlar da çok samimi ve güvenilir insanlar. İçinden biri çıktı diye tamamen bir kurumu kötülemenin bir mantığı yok aslında. Daha çok kişilerle alakalı. Hiç öyle birşeyini görmedim. Cahilliğine mi denk geldi ne diyeyim bilmiyorum.Yapacak birşey yok böyle insanlar çıkıyor. " dedi.

"BURADA KALMALARINI İSTEMİYORDUK"
Tuğçe Gümüş da, "Bundan dolayı biz şikayetçi olacaktık ama gerek kalmadı, ortaya çıkmış oldu. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmadık biz çok sık gelip gidiyorduk ama burada kalmalarını istemiyorduk. İçerisi temizlik açısından da kötü, hijyenik değil. Kanımız donuyor. İnsanalar isteyerek değil mecbur kaldıkları için buradalar. Ancak bu kadar insanı mağdur etmeleri kötü. Kötü hissediyoruz. Nasıl bu insanlar bunu yapabiliyor ? Kamera hiç mi yok ? Herkes empati yaparak işini yapmalı. Olayı dün akşam öğrendim. Bugün birkaç eşyasının almaya geldim. Zaten herkesin bütün eşyaları da burada kalmış." diye konuştu.


BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Konuyla ilgili sosyal medyadan bir açıklama yapan Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şu ifadelere yer verdi:

Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan İstanbul'da özel bir bakımevinde görev yapan personelin hastaya hakaret ettiği ve şiddet uyguladığı görüntülerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur.

Silivri'de özel bir bakımevinde meydana gelen olayın paylaşılmasının ardından İl Müdürlüğümüze bağlı ekipler ivedilikle ilgili bakım merkezine giderek gerekli incelemelerde bulunmuştur.

Görüntülerde yer alan personelin iş akdi özel bakım merkezi tarafından derhal feshedilmiş, ayrıca söz konusu şahıs ile ilgili olarak tarafımızdan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Olayın gerçekleştiği özel bakım merkezinin idari soruşturma tamamlanana kadar kapatılmasına, hizmet alan vatandaşlarımızın güvenli kuruluşlara sevk edilmesine karar verilmiştir.

HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ
Büyükçekmece'deki hastaya şiddet olayının gerçekleştiği engelli bakımevinin faaliyetlerine son verilmesinin ardından, burada hizmet alan vatandaşların güvenli kuruluşlara sevk edilmesine başlandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, özel bakımevinin idari soruşturma tamamlanana kadar kapatılmasına ve hizmet alanların güvenli kuruluşlara sevk edilmesine karar verilmesinin ardından, bakımevinde sevk işlemleri başladı.

Gece saatlerine kadar devam eden sevk işlemleri sırasında polis ekiplerinin bakımevi ve çevresinde güvenlik önlemi aldığı, burada hizmet alan vatandaşların da ambulans ve özel araçlarla sevkinin gerçekleştiği görüldü.