Diyanet fitre miktarı ne kadar 2022? Fitre ne zaman verilir? Fitre nedir, nasıl hesaplanır? Kimlere verilir, kimlere verilmez?
Fitre ne zaman verilir? Diyanet fitre miktarı ne kadar 2022? Fitre nedir, nasıl hesaplanır? Kimlere verilir, kimlere verilmez? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı fitre miktarını belirledi ve tüm illerden vatandaşlar tarafındna araştırılanlar arasında yer aldı. İşte fıtır sadakası hakkında merak edilenler...

Müslüman vatandaşlar tarafından Ramazan ayı yaklaşırken fitre ne zaman verilir sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. Her yıl en merak edilen konular arasında yer alıyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından miktar belirleniyor. Peki Diyanet fitre miktarı ne kadar 2022? Fitre nedir, nasıl hesaplanır? Fıtır sadakası olarak olarak da bilinen ve ekonomik durumu yeten, vermekle yükümlü olan vatandaşlar konuyla ilgili birçok bilgiyi merak ediyor. Fıtır sadakası kimlere verilir, kimlere verilmez?
FİTRE MİKTARI 2022 NE KADAR?
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 TL olarak belirledi. İsteyen bu miktardan az olmamak şartıyla istediği kadar fıtır sadakası verebilir.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fitre, Ramazan bayramının birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir beis yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telâfi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.
Bu görüş İmam Ebû Hanife'nindir. Diğer üç İmama göre, fitre, Ramazanın son akşamı güneşin batmasından itibaren vâcib hâle gelir. Ödemenin bayram namazından sonraya te'hiri de câiz değildir.
Ramazan bayramının 1. günü fecrin doğuşundan evvel vefat eden veya fakir düşen kimseye fitre vermek vâcib olmaktan çıkar. Fecrin doğuşundan sonra vefat eden zengine ise, fitre vâcibdir. Mirasından ödenir.
Nisab miktarını bulan mal, fitrenin vâcib olmasından sonra, ödenmeden telef olsa fitre sâkıt olmaz.