Yollarda buzlanmaya karşı kesin çözüm: Yol kenarına yerleştirilen fıskiyeler solüsyon sıkıyor

Konya Meram'da kar yağışı sonrası oluşan buzlanma yol kenarına yerleştirilen fıskiyelerden akan solüsyonla çözülmeye başlandı. Proje ilk 600 metrekarelik alanda uygulanmaya başlandı.

Giriş Tarihi 28 Ocak 2022, 14:47 Güncelleme 28 Ocak 2022, 16:04
Yollarda buzlanmaya karşı kesin çözüm: Yol kenarına yerleştirilen fıskiyeler solüsyon sıkıyor

İÇİNDEKİLER

Kentte geçen cumartesi günü başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı sonrası etkili olan soğuk hava, yollarda buzlanmaya neden oldu. Meram Belediyesi de yaptıkları Ar-Ge çalışması sonucu buzun çözülmesini sağlayan solüsyon üretti. Yolun kenarına yerleştirilen fıskiyelerden akan solüsyon buzun çözülmesini sağlıyor.

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, cep telefonuyla uzaktan otomasyon sistemiyle çalışabildiğini belirttiği sistemi Gödene Mahallesi Hanedan Caddesi'ndeki 600 metrekarelik alanda uygulamaya başladıklarını belirterek şunları söyledi:

''Kendi tesislerimizdeki Ar- Ge çalışmaları sonrası buzlanmaya karşı yeni bir sistem geliştirdik. Bu kapsamda buzlanmanın tehlikeli oluşturabileceği, yoğun kullanılan caddelerimizin refüjlerine rötar fıskiyeler yerleştireceğiz.

İlk kez Gödene Mahallemizde deniyoruz. Buradaki solüsyon dolu tankımızla caddeye belirli aralıklarla solüsyon işlemi gerçekleştiriliyor. Buna ek olarak meteorolojiden aldığımız bilgiler doğrultusunda buzlanma riski olan günlerde sistemi uzaktan otomasyon şeklinde çalıştırıyoruz ve burada bir personel ihtiyacımız da oluşmuyor. İşlemin sonucunda caddenin sürekli açık kalmasını sağlıyoruz.''

Projeyi yürüten Fen İşleri Müdürlüğü Şefi Hasan Kelek de, ''Hanedan Caddesi'ndeki deneme amaçlı kurulan solüsyon sisteminin günlük kapasitesi 45 tondur. Solüsyonu kendi müdürlüğümüz bünyesinde üretiyoruz.

600 metrekarelik alanda deneme proje olarak yaptık. Sistem tamamen uzaktan kontrol bağlantısıyla çalışmakta olup herhangi bir personel gücü olmadan telefon bağlantısıyla ve 7/24 kamera sistemi dahilinde aktif olarak kullanılıyor'' dedi.