Kripto para haram mı caiz mi? Diyanet kripto para dini hükmü nedir?

Kripto para haram mı? Diyanet kripto para hakkındaki görüşü vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı. Son yılların popüler yatırım araçlarından birisi olan kripto paraların haram mı caiz mi olup olmadığı da araştırılıyor. Peki, kripto para haram mı? İşte yanıtı!

Giriş Tarihi 17 Nisan 2021, 16:01 Güncelleme 17 Nisan 2021, 16:01
Kripto para haram mı caiz mi? Diyanet kripto para dini hükmü nedir?

İÇİNDEKİLER

Kripto para haram mı caiz mi? Diyanet kripto para dini hükmü nedir? Dünya genelinde popüler olan kripto paralara ülkemizde de yoğun ilgi gösteriliyor. Vatandaşlar da kripto paraların haram olup olmadığını merak ediyor. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından kripto paralara ilişkin bir mütaala geldi.

KRİPTO PARA HARAM MI?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.