2020 zekat ne kadar? Zekat hesaplama nasıl yapılır? Zekat kimlere verilir?

Zekat ne kadar 2020 yılında zekat vermek isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Zekat hesaplama nasıl yapılır? Zekat kimlere verilir? Diyanet tarafından zekat hesaplama işlemi için “Zekatmatik” uygulaması hizmete sunuldu. Uygulamada kişiler sahip olduğu para, mal veya zirai ürün miktarlarına göre ne kadar zekat ödemeleri gerektiğini öğrenebiliyor. Zekat hesaplama nasıl yapılır sorusuna yanıt arayanlar bu uygulamadan faydalanabiliyor. İşte, zekat hesaplama yapmanın kolay yolu “Zekatmatik” giriş ekranı!

Giriş Tarihi 13 Mayıs 2020, 15:12 Güncelleme 13 Mayıs 2020, 15:13
2020 zekat ne kadar? Zekat hesaplama nasıl yapılır? Zekat kimlere verilir?

İÇİNDEKİLER

Zekat hesaplama nasıl yapılır? 2020 zekat ne kadar? Zekat kimlere verilir? Diyanet'in yeni Zekatmatik uygulaması ile ne kadar zekat verebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Zekatlarını hesaplamak için bu modülü kullananlar, sahip olduğu malvarlığını nakit, altın, gümüş, ticari mallar, gayrimenkul veya hisse senedi üzerinden seçebiliyor. Böylelikle ne kadar zekat ödeyebileceğinizi öğrenebiliyorsunuz. İşte, zekat hesaplama yöntemi!

ZEKAT HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Başkanlığını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yaptığı Türkiye Diyanet Vakfı, zekatlarını vermek isteyenler için otomatik zekat hesaplama modülü oluşturdu.

Zekatlarını hesaplamak için bu modülü kullananlar, sahip olduğu malvarlığını nakit, altın, gümüş, ticari mallar, gayrimenkul veya hisse senedi üzerinden seçebiliyor.

Birden fazla başlıkta mal varlığına sahip olanlar için otomatik toplam hesaplama da yapılabiliyor.

Diyanet Vakfı'nın zekat hesaplama modülünde zirai mahsüllere düşen zekat da hesaplanabiliyor

Modülle zirai mahsullerden doğan zekat miktarı da hesaplanabiliyor.

Diyanet, bu uygulamayı kullananlara "zekat hesaplamada mevcut borçlarınızı düştükten sonra kalan malınız üzerinden zekatınızı hesaplayınız" uyarısında da bulundu.

ZEKAT HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

ZEKAT NEDİR?

Zekat, İslam'ın beş şartından biridir. Terim olarak şeriatta "asli ihtiyaçlar" dışında nisab miktarı mala sahip olan ve bu sebeple zengin sayılan Müslüman'ın, bu zenginliği üzerinden 1 tam yıl geçtiğinde dini yükümlülük gereği zekat olarak vermesi gereken miktarın adına deniyor.

Kelime olarak; temizlik, artmak, bereketli olmak, iyi ve düzgün olmak anlamlarına geliyor. Veren kimseyi cimrilikten, kirlerinden ve günahlardan temizlediği ve malında berekete vesile olduğu inancıyla kelime manası ile dini manası arasında böylelikle bir bağ kurulur.

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?

Kur'an-ı Kerim'de zekâtın kimlere verileceği belirtilmiş ve hicretin 9. yıllında inen Tevbe suresinde bunlar şöyle sıralanmıştır: "Sadakalar (zekâtlar) Allah'tan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, zekat işinde çalışanlara, kalpleri İslâm'a ısındırılmak istenenlere, kölelere, borçlulara, Allah yollunda olanlara ve yolda kalmışlara aittir. Allah bilendir, tam hüküm ve hikmet sahibidir" (Tevbe, 9/60.)

Zekat verilemeyecek kişiler ise; anne, baba, eş ve çocuklar; Müslüman olmayanlar; zenginler; Hz. Peygamber'in yakınları; küçükler ve akıl hastaları.

Zekat, ibadet içerikli bir yükümlülük olduğu için gayri müslimlere, inançsız kişilere ve dinden dönenlere verilemez. Yedi yaşından küçüklere ve akıl hastalarına doğrudan zekât vermek ise caiz değildir. Zekat bunların velilerine teslim edilir.