2020 ehliyet, kimlik ve pasaport harcı kaç lira? Kimlik, pasaport ve ehliyet yenileme için gerekli belgeler evraklar neler?

2020 yılına girmek için geri sayım başladı. Milyonlarca sürücü ise ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler neler ve ehliyet değiştirmek için son gün ne zaman sorularının yanıtını araştırıyor. Ehliyet yenileme son gün tarihi ne zaman? Sorusu milyonlarca sürücü tarafından sorgulanıyor. Ehliyetini değiştirmek isteyen vatandaşlar için randevu nasıl alınır? Ehliyet yenileme için gerekli belgeler nelerdir? Pasaport, ehliyet harcı, trafik cezaları, yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için ödenen ücretler 2020'de yüzde 22.58 oranında artacak.

Giriş Tarihi 25 Aralık 2019, 09:23 Güncelleme 25 Aralık 2019, 09:23
2020 ehliyet, kimlik ve pasaport harcı kaç lira? Kimlik, pasaport ve ehliyet yenileme için gerekli belgeler evraklar neler?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaş kimlik, pasaport ve ehliyet yenilemek için gerekli olan evrakları ve belgeleri merak ediyor. Son olarak bu arama Google'da trend olmuştu. Kimliğini değiştirmeyenler vatandaşların 2023 yılına kadar, ehliyet belgesini yenilemeyenler vatandaşların ise 2020'nin sonuna kadar süreleri bulunuyor. Kimlik ve ehliyet yenilemek için ilk olarak randevu almanız gerekiyor. Kimlik ve ehliyet başvuruları için randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınabiliyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

KİMLİK YENİLEME İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Kimliğini değiştirmeyenler vatandaşların 2023 yılına kadar, ehliyet belgesini yenilemeyenler vatandaşların ise 2020'nin sonuna kadar süreleri bulunuyor.

KİMLİK YENİLEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Kimlik ve ehliyet yenilemek için ilk olarak randevu almanız gerekiyor. Kimlik ve ehliyet başvuruları için randevu.nvi. gov.tr internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınabiliyor.

Randevunuza gününde gitmezseniz sistem yeni randevu almanızı 1 ay engelliyor. Randevu günü gidemeyecekseniz, almış olduğunuz randevuyu en az yarım saat önce iptal etmeniz gerekiyor.

ÜCRETLER NE KADAR?

Kimlik değiştirme: 22.50 TL
Evlilik sebebiyle kimlik değişimi: 22.50 TL
Eski kimlik değiştirme: 22.50 TL
Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa: 22.50 TL
Kimlik kaybı: 45 TL

PASAPORT HARCI NE KADAR OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanlığının (Gelir İdaresi Başkanlığı), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

1 yıllık 248.26 TL'den 304,31 TL'ye çıkacak.

2 yıllık 405 TL'den 496,44 TL'ye çıkacak.

3 yıllık 575 TL'den 704,83 TL'ye çıkacak.

4-10 yıl 811 TL'den 994,12 TL çıkacak.

Defter bedeli de 133 TL'den 163.03 TL'ye çıkacak.


PASAPORT YENİLEME - ÇIKARMA İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Şu anda kullanmakta olduğunuz pasaportunuz.
Nüfus cüzdanınız
2 adet biometrik fotoğraf
Pasaport almak istediğiniz yıla göre ödenmiş harç ve defter bedellerinin ''tahsil edilmiştir'' kaşeli dekontları. Aynı zamanda bu dekontlarda işlemi yapan banka görevlisinin ıslak imzası da kesinlikle bulunmalıdır ve birinci nüshası olmalıdır.
Daha önce parmak izi vermediyseniz eğer emniyet müdürlüğüne gidip parmak izi vermeniz gerekiyor. Ancak daha önce pasaport çıkarttırdıysanız mutlaka bu işlemi yaptırmışsınızdır.
Bu arada bilmeniz gereken bir not belirtelim eğer, henüz reşit olmayan 18 yaş altı çocuklarınız için pasaport başvurusu yapıyor iseniz yukarıdaki evraklara ek olarak yanınıza ayrıca muvafakatname (yani çocuğunuzun pasaport işlemlerinden haberdar olduğunuzu ve bu işlemlerin yapılmasına izin verdiğinizi gösteren belgedir) almanız gerekiyor.
Pasaport yenileme işlemleri için bizzat kendiniz gitmelisiniz. Herhangi bir kişiye vekâletname verilmiş bile olsanız başka birisi kesinlikle sizin adınıza pasaportunuzu yenileme işlemi gerçekleştiremez.

Ehliyete yeni bir sınıf eklemek için gerekli belgeler

Kimlik Belgesi
Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
•Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
•Kayıp/Çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
•Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
•1 adet biyometrik fotoğraf
•Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ehliyeti çalınan ya da yıprandığı için değiştirmek isteyenler için hangi belgeler gerekli

•Kimlik Belgesi
•Kayıp/Çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi
•Sürücü Sağlık Raporu
•Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
•1 adet biyometrik fotoğraf
•Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
•Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler

•Kimlik Belgesi

•Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
•Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
•Sürücü Sağlık Raporu
•Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
•1 adet biyometrik fotoğraf
•Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
•Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ehliyet harcı nereye yatırılıyor?

•Değerli kâğıt ve harç bedelleri Maliye Bakanlığı vezneleri ile anlaşmalı bankalara,
•Vakıf payı ise Türk Polis Teşkilatının protokol yaptığı bankalara yatırılır.
•Sürücü belgelerinin bedeli dışında kalan hizmet ve malzemenin karşılığı olan ücretler (vakıf payı) İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca birlikte tespit edilir.
•Eski tip sürücü belgesi değiştirilmek üzere 31.12.2020 tarihine kadar yapılan başvurularda değerli kâğıt bedeli 13 TL, vakıf payı bedeli ise 2 TL olarak ödenir. Karayolları Trafik Yönetmeliği geçici 10 uncu maddesine göre "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir".
•Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde de 31.12.2020 tarihine kadar indirimli değerli kâğıt ve vakıf payı ödenir.
•Kayıp/çalıntı, yıpranma gibi nedenlerle yeni tip sürücü belgelerinin yenilenmesi işlemlerinde değerli kâğıt ve harç bedelleri indirimsiz şekilde alınır.

Ehliyet değiştirmede son tarih ne zaman?

2017 yılı sonrasında İçişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu düzenlemeyle yeni çipli kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi ve gözler şimdi sürenin ne zaman biteceği tarihte. Yeni çipli ehliyete geçmek için tanınan son başvuru süresi ise 31 Aralık 2020'de doluyor.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DUYURUSU

Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır.

T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. Kimlik Kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri,

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.