Ses kaydına hapis verilir

Takvim Gazetesi yazarı Avukat Feride Hilal İmal bugün köşesinde kaleme aldığı yazıda yine okuyucularımızdan gelen soruları yanıtladı. İşte İmal'e sorulan sorular ve yanıtları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2019 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 07:55
Ses kaydına hapis verilir

İÇİNDEKİLER

İzinsiz ses kaydı almak suç mudur?

Kişilerin özel hayatı gizlidir ve bu gizliliğin izinsiz bir şekilde görüntü ve ses kaydı almak yoluyla ihlal edilmesi elbette suçtur. Türk Ceza Kanunu'nun 134. maddesinde özel hayatın gizliliğini ihlal suçu düzenlenmiştir. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde, verilecek ceza 1 kat artırılır. Ayrıca bu ses ya da görüntü kayıtlarının hukuka aykırı bir şekilde ifşa edilmesi ise söz konusu suçun nitelikli hali olarak düzenlenmiştir. Buna göre, kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

İZİNSİZ PAYLAŞIMIN CEZASI VARDIR
Arkadaşım, telefonumu gizlice alarak tüm mail ve mesajlarımı okumuş. Çok sinirliyim. Şikayetçi olabilir miyim?

Arkadaşınızın bu eylemi Türk Ceza Kanunu 132. maddede düzenlenen haberleşmenin gizliğini ihlal suçunu oluşturur. Bu maddeye göre, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza 1 kat artırılır. Ayrıca kişi kaydettiği bu içerikleri hukuka aykırı olarak ifşa ederse, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Hatta öyle ki, sizin bizzat o arkadaşınızla yapmış olduğunuz yazışmaları dahi sizin rızanız olmadan alenen ifşa edemez. 132. maddenin 3. fıkrası "Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır" şeklindedir.

SİZ SORUN YAZARIMIZ CEVAPLASIN / FERİDE HİLAL İMAL
hukuk@takvim.com.tr