Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur? 22 Şubat Hadi ipucu sorusu

Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girince gerçekleşen gök olayı, Hadi ipucu sorusu olarak soruldu. Hafta içi her gün 12.30 ve 20.30'da, hafta sonu 20.30'da yapılan Hadi'nin bugün öğlen yarışması için ipucu sorusu yayınlandı. Peki, Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur? İşte 22 Şubat Hadi ipucu sorusu...

Giriş Tarihi 22 Şubat 2019, 12:08 Güncelleme 22 Şubat 2019, 12:08
Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur? 22 Şubat Hadi ipucu sorusu

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Bugün 12.30'da yapılacak yarışma için Hadi tarafından yapılan açıklamada, "hadi bugün 12.30'da! Astronomik olaylar ilginizi çeker mi hadiciler? Bugünkü ipucumuz bir tutulma türünden geliyor... Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur biliyor muyuz?" denildi. Peki, Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur? İşte 22 Şubat Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

AY, DÜNYA İLE GÜNEŞ ARASINA GİRİNCE NE OLUR?

Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle meydana gelen Güneş tutulması, yılın belirli zamanlarında gerçekleşmektedir.

Güneş tutulması türleri;

* Tam güneş tutulması: Ay'ın Güneş ve Dünyanın arasından geçerken Güneş'i tamamen kapatması durumlarında meydana gelmektedir.

* Halkalı güneş tutulması: Ay, Güneş ve Dünya'nın arasından geçerken halka şeklinde bir boşluğu kapatamadığında halkalı güneş tutulması meydana gelir.

* Parçalı güneş tutulması: Ay'ın yörünge hareketi esnasında Güneş'in önünü tam olarak kapatamadığı durumlarda meydana gelmektedir. Güneş'in bir parçasını kapattığı güneş tutulmasına denir.

* Hibrit güneş tutulması: Dünyanın herhangi bir bölgesinde meydana gelen güneş tutulması, bazı noktalardan halkalı, bazı noktalardan da tam şekilde görünebilir. Bu tutulma türüne hibrit güneş tutulması denir.

TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK GÜNEŞ TUTULMALARI

Tutulma Tarihi Türkiye'de Görülme Türü
30 Nisan 2060 Türkiye'den TAM görülecektir.
3 Eylül 2081 Türkiye'den TAM görülecektir.

DÜNYADA MEYDANA GELECEK TÜM GÜNEŞ TUTULMALARI

Tutulma Tarihi Nereden Görülecek Görülme türü

2 Temmuz 2019 Kuzey Amerika Tam
26 Aralık 2019 Kuzey Asya Halkalı
21 Haziran 2020 Kuzey Asya Halkalı
14 Aralık 2020 Kuzey Amerika Tam
30 Nisan 2060 Kuzey Afrika, Türkiye, Orta Asya Tam