Kahve şifa dağıtıyor! Karaciğere bir fincan kahve...

Sohbetlere eşlik eden kahve, şifa dağıtıyor. Günde 2 fincan kahve içmek karaciğer yağlanmasına ve karaciğer kanserine savaş açıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ocak 2019 Güncelleme 27 Ocak 2019, 08:02
Kahve şifa dağıtıyor! Karaciğere bir fincan kahve...

İÇİNDEKİLER



Modern
çağ, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Hastalıkların tedavisi olarak sunulan ilaçlar ise başka rahatsızlıklara neden oluyor. Klinik Beslenme Uzmanı Dr. Michael Greger, yalnızca bitkisel beslenerek tüm hastalıkların önlenebileceğini açıklıyor. Sağlıklı bir karaciğer için sebze meyveden zengin besinlerin tüketilmesini öneriyor. Şu bilgileri veriyor: İnsanlar, bir böbrekle yetinebilir. Dalak, safra kesesi hatta midesi bile olmadan yaşayabilir. Ancak karaciğeri olmadan yaşaması mümkün değildir. Vücudun en büyük iç organı olan karaciğerin 500'e yakın fonksiyonu vardır. Karaciğer, bağırsaklardan geçip kana karışacak besinlerdeki toksinlerin temizlenmesini sağlar. Bu nedenle yediğimiz şeylerin karaciğer sağlığı ve hastalıklarında önemi büyüktür. Karaciğer hastalıkları ve karaciğer kanseri vakaları son 4 yılda artışa geçti. Bunda hiç şüphesiz alkol kullanımı ve yanlış beslenmenin payı çok büyük.



SİROZA KADAR İLERLER...
İnsanların en büyük katili sigara, beslenme, hareketsizlik ve tabi ki alkoldür. Aşırı alkol tüketimi karaciğerde yağ birikmesine neden olur. Bu durum ilerleyerek karaciğerde sertleşmesini veya karaciğer yetmezliğini beraberinde getirir. Aşırı alkol tüketimi, üç haftadan kısa bir sürede karaciğer yağlanmasına neden olur. Yanlış beslenme alışkanlıkları da bu hastalığa neden olan faktörlerdendir. Sağlıksız beslenme sadece yedi gün içinde karaciğer hasarına neden olur. Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması ilerleyen süreçte siroza hatta karaciğer kanseri ve karaciğer yetmezliğini beraberinde getirir.



YUDUM YUDUM ŞİFA
Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan, sabahları uyanmamızı hızlandıran kahve, karaciğer fonksiyonlarını da düzenler. Günde 2 fincan kahve içmek, alkol tüketen kişilerdeki kronik karaciğer problemlerini önlemeye yardımcı olur. Karaciğer kanseri riskini azaltır.



HAMBURGERLE VEDALAŞIN
Fast food tarzı beslenme alışkanlıkları, karaciğer yağlanmasının bir numaralı nedenidir. Meşrubat ve fazla et tüketimi karaciğere binen yükü arttırır. Günde sadece bir kutu gazlı içecek içmek bile karaciğer yağlanması riskini yüzde 45 oranında artırır. Bu hastalıktan korunmak için hayvansal gıdaların yerine sebze, meyve, tam tahıl ve bakliyat içeren Akdeniz tipi beslenme alışkanlıklarına yönelmek gerekir. Yumurta, et ve süt ürünlerindeki kolesterol, karaciğer yağlanmasını tetikler.



YULAF EZMESİ KORUR

Çok sayıda tahıl tüketimi bir dizi kronik hastalıkları önler. Yulaf ezmesi, tam buğday ve esmer pirinç gibi tam tahıl yiyen kişiler, fiziksel olarak daha aktif olur daha az sigara içer ve daha çok sebze meyve tüketir. Karaciğer fonksiyonlarının düzelmesini sağlayan yulaf ezmesi, kolesterolden tansiyona kadar pek çok hastalığa karşı korur.



YABAN MERSİNİNİN GÜCÜ
Üzüm, erik, kırmızı lahana, kırmızı soğan gibi üzümsü ve mor meyveler, karaciğerdeki yağ birikimini engeller. Özellikle yaban mersini, bu konuda ilaç etkisi gösterir. Karaciğer sağılığı için bolca tüketmek gerekir. Lezzetli bir yaban mersini içeceğinin tarifi şöyledir: -1 avuç taze ya da dondurulmuş yaban mersini -2 bardak su. Tüm malzemeleri mutfak robotuna koyun. Ve yüksek devirde karıştırın. Üzerine buz ekleyin ve servis edin.



YER FISTIĞI YİYİN
Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmaya göre fıstık ezmesi, haftada en az 5 gün yendiğinde kalp hastalıklığı riskini azaltır. Bir çorba kaşığı kadar yemek, kadınlarda kalp krizini engeller. Meme kanserine karşı da koruma sağlıyor.


HASTALIK BOĞAZDAN GELİR - DR. MICHAEL GREGER

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: MEME KANSERINE ELMA...