Aşırı kahve içmek kemik erimesini tetikliyor

Kemik erimesi, sinsi bir şekilde ilerliyor. Prof. Dr. Meral Bayramoğlu uyarıyor: Günde 3 fincandan fazla kahve içmek osteoporozu tetikliyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2018 Güncelleme 22 Aralık 2018, 07:57
Aşırı kahve içmek kemik erimesini tetikliyor

İÇİNDEKİLER



Halk
arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, menopoz sonrası her 4 kadından, 60 yaş üstü her 8 erkekten birinde görülüyor. Osteoporoz, kemik kitlesinde azalma ve kırıkla kendini gösteriyor. Hastalık, kemiklerde kırık oluşuncaya kadar ağrıya neden olmadığı için sinsi bir şekilde ilerliyor. Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, osteoporoza karşı uyarıyor:



Hareketsiz yaşam, kemik erimesine neden oluyor. Süt ürünleri ve yeşil sebzelerde bulunan kalsiyum, kemiklerde depolanıyor. Yeterli miktarda kalsiyum alınması, kemik erimesi riskini azaltıyor. Protein, vitaminler, mineraller, karbonhidrat ile yağların dengeli tüketilmesi, kemik sağlığını olumlu etkiliyor.



Sigara içmek, yemeklere fazla tuz serpmek, D vitamini için güneş ışığından yeterince faydalanmamak kemik mineral yoğunluğunu azaltıyor. Kafein, sindirim sisteminden kalsiyum emilimini azaltıyor. Vücutta kalsiyum miktarı düşünce kemik yapımı gerçekleşemiyor. Bu nedenle günde 3 fincandan fazla kahve tüketilmemesi gerekiyor.



​BUNLARI TÜKETİN
İlerleyen yaşlarda kemik erimesi şikayetleri artıyor. Kemiklerimizi güçlendiren süper besinler ise şöyle sıralanıyor: Süt ürünleri, balık, sarımsak, fasulye, kayısı...