Diyabetin çaresi zeytinyağında gizli

Çağın vebası diyabet, hayatı tehdit ediyor. Bu hastalıktan korunmanın yolu zeytinyağı tüketmekten ve spor yapmaktan geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ekim 2018 Güncelleme 30 Ekim 2018, 01:42
Diyabetin çaresi zeytinyağında gizli

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik hastalıkları da beraberinde getiriyor. Çağın vebası denilen ve görülme sıklığı her geçen gün artan diyabet yani şeker hastalığı yanlış beslenmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Sık sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk, ani kilo kaybı, acıkma hissi gibi şikayetlerle kendini belli eden diyabet, zaman içerisinde farklı hastalıklara da neden oluyor. Uzman Diyetisyeni Olcay Barış, tüm toplumu tehdit eden bu hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor...
SEBEBİ FAST FOOD
Diyabet; pankreastan salgılanan insülin hormonun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının artması ile ortaya çıkıyor. Hazır gıdaların ve fast food tarzı beslenmenin hız kazandığı bu dönemde kişilerin diyabet korunması için yaşam tarzını tamamen değiştirmesi gerekiyor. Diyabet, TİP 1 ve TİP 2 olmak üzere kendi içerisinde 2 gruba ayrılıyor.
İNCİR VE ÜZÜME DİKKAT
Vücudun insülin üretmediği Tip 1 diyabet, daha çok çocukluk ve gençlik çağında görülüyor. Dışarıdan insülin tedavisi uygulanıyor. Tip 2 diyabet ise yetişkinlerde görülüyor. Beslenme ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınıyor. Uzmanlar, şekeri yüksek meyveler (muz, üzüm, incir, kuru meyveler vb.) ve şekeri yüksek sebzelerden (mısır, patates, havuç vb.) uzak durulması gerektiğini söylüyor.
HER GÜN SPOR YAPIN
Egzersiz, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Özellikle, şişman-obez diyabetlilerde egzersiz ile harcanan enerjinin artması, vücut ağırlığını azalmasını sağlıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerisindeki gibi haftada 150 dakika fiziksel aktivite hem sağlık hem de diyabetten korunmak için önem taşıyor.
MEYVEYİ POSASIYLA TÜKETİN
Kan şekeri kontrolü sağlamak, diyabet tedavisinde ilk hedefi oluşturuyor. Diyabet beslenmesinde aşağıdaki önerilere dikkat etmek gerekiyor:

Az az, sık sık yemek yiyin.
Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmeği tercih edin.
Sızma zeytinyağı ile birlikte mısırözü yağı, soya veya fındık yağını tercih edin.
Meyveleri soymayın, posasıyla yiyin.
Günde en fazla 2 kahve veya 3-4 bardak açık çaydan fazlasını içmeyin.
Turşu ve içeriği bilinmeyen hazır gıdaları tüketmeyin.
​ZERDEÇALI DENEYİN

TARÇIN: Tatlı yeme ihtiyacını bastırır.
ZERDEÇAL: Kan şekerini dengeler.
SOĞAN: Diyabetle savaşır.
SARIMSAK: Kan şekerini dengeler.
CEVİZ: Her gün yemek, diyabete iyi gelir.
LAHANA: Kan şekerini düşürür.
ZEYTİNYAĞI: İnsülin direncini destekler.