Obezite tansiyona davetiye çıkartıyor!

Kalp krizi ve inmeye neden olan hipertansiyon gençleri de tehdit ediyor. Uzmanlar, obezitenin tansiyon riskini 8 kat artırdığını söylüyor. “Maden suyu ve turşuya dikkat!” diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Ekim 2018 Güncelleme 25 Ekim 2018, 02:29
Obezite tansiyona davetiye çıkartıyor!

İÇİNDEKİLER

Kalp krizinden kalp yetersizliğine, inmeden beyin kanamasına, böbrek yetmezliğinden kalıcı görme kaybına hemen hemen tüm rahatsızlıkların altında tansiyon yatıyor. Her 3 kişiden birinde görülen bu ciddi sağlık sorunu, ölüme bile neden olabiliyor. Dünyada 1.5 milyardan fazla kişi hipertansiyon ile mücadele ediyor. Her yıl 7 milyon kişi de yüksek tansiyon ve yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Daha da kötüsü, tansiyon artık ileri yaş grubunda değil 20'li yaşlarda, hatta çocuklarda bile görülebiliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Aksoy, hipertansiyon yaşını öne çeken etkenleri sıralıyor. Önemli bilgi veriyor...

TUZ: Tuz tüketimindeki her 1 gramlık artış, kan basıncı değerini 1-2 mmHg yükseltiyor. Uzmanlar, konserve, fast food tarzı gıdalar, turşu hatta maden suyu tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirtiyor.

UYKU APNESİ: Hipertansiyon açısından gizli tehlikelerden birini de uyku apnesi oluşturuyor. Uyku apnesi olan kişilerde gece kandaki oksijen oranı düşüyor ve bu durum tansiyonu yükseltiyor. Yine günde 5 saatten az uyuyanlar, 7 saat uyuyanlara göre 2 kat daha yüksek tansiyon riski taşıyor.

HAREKETSİZLİK: Bilimsel araştırmalar, hareketsiz yaşamın tansiyon üzerindeki olumsuz etkisini gösteriyor. Günde 30 dakika yürüyüş yapmak tansiyonu düşürüyor.

SİGARA KULLANIMI: Ömrü kısaltan bu kötü alışkanlık, damarlar sertliğine neden oluyor. Tansiyonu yükseltiyor. OBEZiTE: İdeal kilonun yüzde 20 üstüne çıkılması, hipertansiyon riskini 8 kat artırıyor. AŞIRI ÇAY iÇMEK: Çayı günde 3 bardak, kahveyi de 1 fincandan fazla tüketmemek tansiyonu yükseltiyor.

PANCAR SUYU TÜKETİN
Hipertansiyonu önlemek için alınacak tedbirlerin başında, doğru beslenmek geliyor. Uzmanlar, tansiyonu dengeleyen besinleri sıralıyor:
MUZ: Hindistan'da yapılan araştırmaya göre muz, tansiyonu düşürür.
KEREVİZ: Çiğ tüketmek, yüksek tansiyonu dengeler.
SARIMSAK: Tansiyonu düşürür. Kolesterolü dengeler.
SOĞAN SUYU: Kalbi korur. Kolesterolü ve tansiyonu dengeler.
BAL: Tansiyonu düşürür.
PANCAR SUYU: Sabahları aç karna bir bardak içmek kan basıncını düzenler.