Gripte 65 yaş üstü uyarısı! Grip ve soğuk algınlığına ne iyi geliyor?

Grip ve soğuk algınlığı yataklara düşürüyor! Prof. Dr. Osman Erk, 65 yaş üzerindekileri ve kronik hastalığı olanları uyarıyor. Bu hastaların her yıl grip aşısı yaptırmasını öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2018 Güncelleme 20 Ekim 2018, 02:34
Gripte 65 yaş üstü uyarısı! Grip ve soğuk algınlığına ne iyi geliyor?

İÇİNDEKİLER



Havaların
serinlemeye başlamasıyla birlikte hastalıklar da kendini gösteriyor. Grip ve soğuk algınlığı, özellikle mevsim geçişlerinde fırsat kolluyor. KOAH, astım, kalp ve böbrek hastalığı bulunanları tehdit ediyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, yataklara düşüren griple ilgili bilinmesi gerekenleri sıralıyor...

GRİBİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Grip, titreme, yüksek ateş, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, kulak ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma gibi şikayetler ortaya çıkar.


GRİP İLE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Gripte yüksek ateş, kuru öksürük, baş ve karın ağrısı sık iken, soğuk algınlığında (nezle) yüksek ateş yoktur, belirgin bir burun akıntısı mevcuttur. Grip, kişiyi paçavra tabir edilen bir duruma sokarken, soğuk algınlığında genel durum iyidir.


GRİP İÇİN RİSK GRUPLARI NELERDİR?
65 yaş üzerindeki kişiler, kronik hastalığı olanlar (KOAH, astım, kalp yetersizliği, böbrek hastalığı, kanser, diyabet hastaları) çocuklar ve hamileler; sağlık personeli riskli gruplardır.



BİTKİ ÇAYLARI, GRİPTEN KORUR MU?
Bitki çaylarının herhangi bir olumlu etkisi söz konusu değildir. Bağışıklık sistemini takviye etmek için organik taze sebze ve meyveleri bol tüketmek, öğün atlamamak önemlidir. Uyku ve düzenli spor yapmakta koruyucu etkiye sahiptir.



GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALI?
Grip mevsiminin hemen başında, gribe yakalanmadan aşı olunması tavsiye edilir. Ekim ayı sonu ve Kasım ayı başı aşılama için idealdir. Aşının koruyucu etkisi 6 ay kadar devam eder. Her aşıda olduğu gibi grip aşısında da yüzde yüz korunma söz konusu değildir. 65 yaş üzerinde aşının çok etkili olduğu ve ölüm oranının belirgin derecede azalttığı bilinmektedir.



AŞIYLA İLGİLİ SİZİN GÖRÜŞLERİNİZ NEDİR?

Grip; zatürre, beyin iltihabı, borta kulak iltihabı, akut bronşite neden olarak ölüm riskini arttırır. Kalp krizi geçirme ve felç geçirme riskleri de artmaktadır. Bu nedenle gribe karşı aşılanmanın gereksiz olduğunu söylemek cehalet örneğidir.




HASTALIKLARA KARŞI KIŞLIK BESLENME - PROF. OSMAN ERK

Yarın : Öksürük nasıl geçer?