Hadi ipucu 16 Ekim: Karpuzun anavatanı neresi? Hadi ipucu sorusu 12.30 yarışması

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. Yazın en çok tüketilen meyvelerden birisi olan karpuz, Hadi'nin ipucu sorusunda yer aldı. Bugün 12.30'da yapılacak yarışma öncesi yarışmanın takipçileri hazırlık içinde. Peki, Hadi ipucu sorusunun cevabı nedir? Karpuzun anavatanı neresi? İşte 16 Ekim Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 16 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 16 Ekim 2018, 11:31
Hadi ipucu 16 Ekim: Karpuzun anavatanı neresi?  Hadi ipucu sorusu 12.30 yarışması

İÇİNDEKİLER

Karpuz meyvesi, Hadi ipucu sorusunda yer aldı. Her gün 20.30'da sadece pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri 12.30 ve 20.30'da yapılan Hadi yarışmasının bugün 12.30'da yapılacak yarışması için ipucu sorusu belli oldu. Hadi ekibi tarafından yapılan paylaşımda; "Yazı sonlandırırken ipucumuz yaz meyvesi olan karpuzdan gelsin. Karpuzu sevmeyen pek yoktur, yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri. Peki karpuzun anavatanı neresi biliyor muyuz?" denildi.

Peki, Hadi ipucu sorusunun yanıtı nedir? İşte cevabı...

KARPUZUN ANAVATANI NERESİ?

Cevap: AFRİKA

Karpuz meyvesi kabakgiller familyasına aittir. Yaz mevsiminde sofralarda yerini alan Karpuz, yağ ve kolesterol içermez ancak şeker içeriği yüksektir. Bitkinin kolları toprak yüzeyinde 100 – 200 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40–50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.

Karpuz sözcüğü Farsçadan Türkçeye geçmiştir. Kaşgarlı Mahmutun 1071 yılında yazdığı Dîvânü Lugati't-Türk ve Ali Şîr Nevaînin yazdığı Muhakemetü'l-Lugateyn (İki dilin yargılanması) de Karpuz sözcüğünün Türkçesi Büken olarak geçmektedir.

HADİ NEDİR?

Hadi Türkiye'nin ilk canlı bilgi yarışması uygulamasıdır. Her gün canlı yayında katılımcılar sorulan sorulara doğru cevap vererek, o yarışma için belirlenen ödül havuzundaki parayı eşit olarak bölüşürler. Puan veya başka bir şey değil gerçek para kazanılır.

PARA NASIL ÇEKİLİR?

Kazanılan para 20 TL'yi geçtiğinde hesaptaki para çekilebiliyor. Uygulamanın anasayfasında bulunan bakiyeye tıklamanız gerekmektedir. Bakiyeye tıkladığınızda iban numaranızı girmeniz gereen sayfaya yönkendiriliyorsunuz. 20 TL ve üzeri tutarlarda iban numaranızı girdiğinizde hesabınıza paranız yollanıyor.