Diyabet böbrekleri bitirir

Milyonlarca kişinin mücadele ettiği diyabet, doğru bir tedavi ile önlenebiliyor. Aksi halde kalp ve böbrekleri bitiriyor, çocuk sahibi olmayı engelliyor, körlüğe bile neden oluyor. Peki, diyabetten korunmak için neler yapılmalı? Hangi besinler tercih edilmeli? İşte uzmanından diyabetten korunma yolları.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2018 Güncelleme 15 Ekim 2018, 02:45
Diyabet böbrekleri bitirir

İÇİNDEKİLER

Yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet yani şeker hastalığını beraberinde getiriyor. Toplumda her 10 kişiden birinde görülen diyabet, yaşam tarzı ve yemek alışkanlıklarının değiştirilmesi ile önlenebiliyor. Yani diyabetten korunmanın yolu, doğru beslenmekten geçiyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Erol Bolu, diyabet hastalığından korunma yöntemleriyle ilgili bilgi veriyor.
KADERİNİZ DEĞİL
Ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişi, diyabetle mücadele ediyor. Birden fazla tipi bulunan diyabetin TIP-1 ve TIP-2 olarak adlandırılanı daha sık görülüyor. TIP-2 diyabette temel tedavi, kilo kontrolünün sağlanması ile başlıyor. Kısacası TIP-2 diyabet, doğru yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebiliyor. Diyabet hastalığında, doğru beslenme ve günlük egzersiz ile kilo kontrolünün hedeflenmesi gerekiyor. Diyabetten korunmak için düzenli egzersiz yapmak ve günlük fiziksel aktiviteleri artırmak gerekiyor. Muayene ve tetkikler ile sağlıklı kabul edilebilecek kişilerde bile insülin direnci olabiliyor. Diyabetin genç ya da yaşlı kişilerde saptanması hastalığın tanısı ya da tedavi yöntemlerini değiştirmiyor. Sadece yaşlı kişilerde, diyabet tedavisine daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.
TARÇIN TÜKETİN...
Diyabeti tedavi edici doğal bir ilaç henüz bulunmuyor. Ancak karbonhidratlı gıdaların emilimini yavaşlatan tarçın gibi bazı gıdalar etkili oluyor. Çünkü tarçın, glikoz emilimini artırıyor. Bu da şekerin vücutta verebileceği zararları en az seviyeye indiriyor. Yine tarçın, tatlı teme isteğini baskılıyor. Kan şekerinin yükselmesi olarak bilinen diyabet, beraberinde yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, körlük ve kısırlık gibi şikayetleri de beraberinde getiriyor. Özellikle TIP-2 diyabet hastalığının başlangıcından itibaren vücutta mevcut olan "hiperinsulinemi", tümör hücrelerinin hızlı büyümesine neden olabiliyor. Bu da kanser oluşumu ve kanserin hızla yayılması anlamına geliyor.
NELER YEMELİ?
ZERDEÇAL: İçerisindeki kurkumin maddesi ile kan şekerini dengeler. Diyabetin vücuda verdiği zararı en aza indirir.
ZENCEFİL: Antioksidan zengini zencefil, diyabetle savaşır. Kan şekerini dengeler.
SOĞAN: Her yemeğin olmazsa olmazı soğan kan şekerini dengeler. Doğal antibiyotik görevi bulunan soğan, özellikle çiğ tüketildiğinde diyabetle mücadele eder.
SARIMSAK: 'Ölümsüzlük sırrı' olarak anılan sarımsak, şekerin yol açtığı sorunları önler.
CEVİZ: Günde 2 tam ceviz yemek, diyabete iyi gelir.
LAHANA: Lifli yapısı ve düşük kalorisi ile lahana, kan şekerini dengeler. Özellikle çiğ yenmesi önerilir.
ELMA: Günde en az 1 elma yemek, diyabete yakalanma riskini yüzde 28 oranında azaltır.
BADEM: Kan şekerinin aniden düşmesini engeller. Diyabet riskini azaltmak için günde 10-15 tane badem tüketilmesi önerilir.
ZEYTİNYAĞI: Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan zeytinyağı, diyabetle de savaşır. Kan şekerini dengeler.
KIRMIZIBİBER: Şekerin ani düşmesine neden