ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES puanı nasıl hesaplanır? 2018 ÖSYM ALES

ALES'e giren öğrenciler ÖSYM'nin sonuçları açıklamasından önce kendi puanlarını hesaplamak istiyor. ALES puanı nasıl hesaplanır? sorusunun cevabını merak eden adaylar hesaplama tablosunu araştırmaya başladı. Peki ama ALES puanı nasıl hesaplanır? ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

Giriş Tarihi 01 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 01 Ekim 2018, 09:55
ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES puanı nasıl hesaplanır? 2018 ÖSYM ALES

İÇİNDEKİLER

Yüz binlerce akademik kariyer planı yapan aday dün ALES'e girdi. Sınavın ardından ALES ile ilgili arama yapmaya başlayan adaylar ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES puan hesaplaması nasıl yapılır? gibi sorulara cevap aradı. İşte 2018 ALES ile ilgili detaylar...

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ALES sınav soruları ve cevapları, ÖSYM'nin geçtiğimiz yıllarda gösterdiği uygulamalara göre sınavın yapıldığı günün ardından 10 gün içerisinde erişime açılmaktadır. ALES sonuçları 25 Ekim 2018'de açıklanacak.

ALES PUANI NASIL HESAPLANIR?
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:
Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.