Grip nasıl çabuk geçer? Grip tedavisinde bitkisel yöntemler nelerdir? Gribe ne iyi gelir?

Grip için gerekli tedbirler alınmaya başlandı. Sıcak günlerin yerini soğuk havaya bırakmasıyla grip kapıları çalmaya başladı. Hal böyle olunca grip tedavisinde bitkisel yöntemler nelerdir, grip nasıl çabuk geçer soruları yaygınlaşmaya başladı. Biz de sizler için alternatif tıp yöntemiyle gribi geçirebilir miyiz araştırdık. Doğada bulunan bitkilerin her biri sağlığımız için nimettir. Bu yüzden grip tedavisinde bitkisel yöntemler nelerdir, gribe ne iyi gelir, grip nasıl çabuk geçer sorularınızın cevabını gönül rahatlığıyla haberimizin detayında bulabilirsiniz...

Giriş Tarihi 27 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 27 Eylül 2018, 17:58
Grip nasıl çabuk geçer? Grip tedavisinde bitkisel yöntemler nelerdir? Gribe ne iyi gelir?

İÇİNDEKİLER

Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip sezonu başladı. Soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde asla kaçamadığımız grip için kendimizi nasıl korumalıyız? Kış ayını grip olmadan geçirebilmek için öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. C ve E vitamini bakımından zengin olan sebze ve meyveleri bolca tüketmeliyiz. Bunun yanında boğaz ve bademcik enfeksiyonlarını önlemek için koruyucu doğal bitkisel kürler tüketmeliyiz. Doğa da bulunan bitkilerin neredeyse hepsi sağlığımız için ayrı bir önem taşır. Sizler için gribe iyi gelen ya da gribi önleyici birkaç bitkisel kür tarifi araştırdık. Ancak 'grip nasıl çabuk geçer, grip tedavisinde bitkisel yöntemler nelerdir, gribe ne iyi gelir' sorularınızdan önce grip nedir ve nasıl bulaşır sorularına cevap bulalım...

GRİP NEDİR?

Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle belirtiler ortaya çıkmadan bir gün öncesinden başlayarak bir hafta sonrasına kadar hastalar, gribi,bulaştırabilir. Toplu yerlerde ve kapalı ortamlarda bulunan kişilerde hastalığı almak kolaylaşır. Hastalık kişiden kişiye solunum yolu ile geçer. Hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma veya öksürme ile havaya verdiği su damlacıklarının içindeki virüsün sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşır. Su damlacıkları iki saat boyunca havada kalabilir ve insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu yüzden kapalı mekanlarda birbirlerine yakın çalışanlar veya okullardaki öğrenciler özellikle risk altındadır.

GRİBE NE İYİ GELİR?

Grip salgın halinde iken bol bol sarımsak yenmeli, evde gripli biri varsa odasının bir köşesine soyulmuş sarımsak konması hastalığın bulaşmasını engellemek için bir önlemdir. Peki, gribe ne iyi gelir? Öncelikle grip tedavisinde bitkisel yöntemlerin en pratiklerinden bahsedelim...

Ekmek üstüne dilimlenerek yenen bolca soğan, bedeni zararlı maddelerden arındırır ve sinir sistemini güçlendirir.

Bol bol C vitamini yönünden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt ve limon yenmelidir.

Muz haşlaması yapılıp suyu içilir. Ayrıca bolca muz yemek de faydalıdır.

İki çay kaşığı çiğ kahve, bir yumurtanın sarısı ile karıştırılarak içine bir tatlı kaşığı limonun suyu ilave edilir. Bu karışımı hap haline getirerek yutun. Gribinize iyi geldiğini göreceksiniz.

Adaçayı, gargara yapılarak içilir.

1 kilo suyun içine 30 gram çuha çiçeği kökü atılır ve haşlanır. Süzülerek ılık ılık günde 3 bardak içilir.

1 kilo suda 50 lavanta çiçeği haşlanır. Süzülerek çay gibi içilir.

1 kilo suda 10 gram kuru incir, 10 gram kuru üzüm haşlanır. İçine 5 tane muz ezilip konur. Hastalık geçene kadar bu karışımdan yemeye devam edilir.

GRİP TEDAVİSİNDE BİTKİSEL YÖNTEMLER NELERDİR?

Kuru Soğan Kürü

Soğan, antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel özellikleri ile hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza yardımcı olur. Yüksek ateş, grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir.

1 adet kahverengi kabuklu soğan

2 su bardağı su

Soğanın kahverengi kabuklarını ince ince soyun ve 2 bardak suyun içine atın ağzı kapalı olarak beş dakika kaynatın. Ardından dinlenmeye bırakın sonra süzün ve için.

Kekik Çayı

Kekik çayı öksürüğe ve gribe karşı içilirdi. Yakın yüzyıllarda sindirim problemleri ve ciğer enfeksiyonları için popüler bir ilaç olarak nam saldı. 1. Dünya Savaşı'na kadar kekik yağı muharebe alanı antiseptiği olarak kullanıldı. Günümüzde bitki uzmanları kekiği öksürük, soğuk algınlığı, grip, bronşit ve astım için önerirler. Bu bitkiyi aynı zamanda sindirim problemleri için kullanırlar çünkü kekiğin mide ve bağırsak kaslarını yumuşatma etkisi vardır.

Kekik hem baharat hem de ilaç olarak kullanılan birkaç ıtırlı bitkiden biridir. Aromatik bileşenleri, bunlara aynı zamanda uçucu yağ adı verilir – kekik yapraklarının ve çiçeklerinin önemli olan bölümüdür. Kekiğin uçucu yağı öksürüğü iki açıdan rahatlatır. Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur. Kekikte bulunan birtakım uçucu yağlar (timol ve karvakrol-kekik yağı- gibi) aromatik özelliğe sahiptir.

Karvakrol üzerine yapılan çalışmaların çoğu karvakrol oranı yüksek bir yağ olan kekik otu (keklik otu) yağı üzerine yapılan araştırmalardan kaynağını alır. Karvakrol ve timol aynı zamanda kekiğin balgam sökücü bir etkiye sahip olmasını ve bakterileri, virüsleri ve mantarı önlemesini sağlayan bileşenlerdir. Laboratuar çalışmalarında gözlemlenen ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla soğuk algınlığına yol açan bakterilerin ve virüslerin çoğu kekik yağıyla önlenebilir.

Bazı klinik çalışmalar kekiğin öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonunda kullanımı üzerine yapılmıştır. Bir çalışmada kekikle çuha çiçeği yağı bronşitten muzdarip hastalar üzerinde beraber kullanılmış; kekik ürününü kullanan grubun plasebo grubuna göre daha az öksürdüğü gözlemlenmiştir. Ancak bu çalışmada kekik tek başına kullanılmadığı için çalışma sonucu nihai sonucu vermez.

ÇAY: 1 bardak sıcak suya 1 ya da 2 çay kaşığı taze ya da kuru kekik yaprağı ve çiçeği koyun ve günde 3 defa için

ALTERNATİF ÇAY: Bir çay kaşığı kurutulmuş kekik yaprağını bir bardak sıcak suya ekleyin. Bardağın üstünü kapatın ve böylece önemli uçucu yağların buharlaşmasını engelleyin. Süzün ve tatlandırmak için bal ekleyin. Bal, boğazın arkasını bir tabaka gibi kaplayarak kekiğin içindeki balgam sökücü özelliği pekiştirir. Öksürük için günde birkaç defa için.

UYARI: Kekik, özellikle de suya daldırılıp seyreltilmiş infüzyonu tüketildiğinde güvenlidir. Nadiren mide ekşimesi gözlenmiştir. Kekik yağının, tüm uçucu yağlar gibi, yüksek dozda ve sürekli kullanımından kaçınılmalıdır.

Zencefil Çayı

Zencefilin ilaç sektöründe kullanılmasının yanı sıra, hastalıklar esnasında kısa zamanda sonuçlar alabilmek için alternatif tıp tarafından da kullanılmaktadır. İçerdiği zengin vitamin ve besinler yardımıyla hastalıklarla mücadele ve korunma için de önemli bir bitkidir. Zengin bir B3, B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir.

1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil

1 su bardağı su

1 yemek kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı bal

1 su bardağı suyun içerisine 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefili koyun ve ocakta kaynatın. Zencefili çok kaynatırsanız tadı acılaşır bu sebeple kaynadığı an altını kapatın ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Ardından süzgeç ile süzün bal ve limon ilavesi yaparak içebilirsiniz.

Grip Çayı

Grip denilince akla ilk gelen bitkilerden birisi de ıhlamurdur. Ihlamurun ve zencefilin karıştığı muhteşem bir kür geliyor.

Ihlamur, zencefil, karanfil, tarçın, su

Bu grip çayını yapacağınız kişi sayısına göre içindeki malzemeleri daha çok ya da daha az koyabilirsiniz kendi tercihinizdir. Tüm malzemeleri demliğe koyun ve üzerine kaynamış su ekleyin ve demlenmeye bırakın. Dilerseniz içerisine limon ve bal ilave edebilirsiniz.

Kuşburnu Çayı

A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olan kuşburnu çayı nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili bir çözümdür. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır, sindirimi düzenler, böbrekleri temizler ve hafif romatizma ağrılarına iyi gelir.

1,5 – 2 çay kaşığı Kuşburnu

Su bardağı su

Bal

1 büyük fincan çay için 1.5-2 çay kaşığı ufalanmış kuşburnu kullanabilirsiniz. Kaynar suyu bardağa döktükten sonra 10-15 dakika demleyin. Süzdükten sonra hafif ekşi olan çayı balla tatlandırarak içebilirsiniz.

HER ŞEY BİR YANA MUTLAKA DOKTORUNUZA GÖRÜNÜN!

Grip bazen zor anlar yaşatabilir mesela belli başlı belirtiler vardır bunlarda çoğalma olursa mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Nefes alma zorluğu, kalıcı ateş, kusma, ağrılı yutma, kaşı öksürük ve kalıcı tıkanıklık, baş ağrısı, bu belirtiler şiddetliyse, toparlanacağınıza daha da kötüye gidiyorsanız, ateşiniz düşmüyorsa mutlaka hekime başvurun. Grip gibi başlayan ve başka bir hastalığa dönüşen bir duruma girmiş olabilirsiniz.