Şeker hastaları sağlıklı cinsel yaşam için nelere dikkat etmeli?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 19 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 19 Eylül 2018, 08:15
Şeker hastaları sağlıklı cinsel yaşam için nelere dikkat etmeli?

İÇİNDEKİLER

37 yaşındayım. 7 aydır cinsel isteksizlik yaşıyorum. Kocam da durumdan sıkıldı.
Doktora gittim. Bana erkek hormonu testi yazmış. Herhalde karıştırdı. Yardım eder misiniz?

MUHTEMELEN testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron, şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar.
Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların cinsel ilişkide doyuma ulaşması için önemlidir. Ayrıca depresyon, hipotroidi, kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir.
İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.

21 yaşındayım. Babam ve akrabalarının çoğu diyabet. Ben de tatlıya çok düşkünüm.
Çok tatlı yersem diyabet olur muyum?

BU konuda erken kaygılanma. Tedbir al. Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yaptır. Şekerli gıdaların çok ve yoğun tüketilmesi insülin çalışma sistemine zarar vererek şeker hastalığı gelişimine neden olabilir.
Şeker hastası olmamak için hazır ambalajlı şekerli gıdalardan uzak dur. Mutlaka hareketli bir yaşam sür.
Mutlaka düzenli su tüket. Uyku düzenine de dikkat et.

SERTLEŞME SIKINTIM VAR
41 yaşındayım. 3,5 aydır ilişkide sertleşme sorunu yaşıyorum. Doktor gece penis sertleşmesi testinden bahsetti. Kafam basmadı. Nedir bu?

SERTLEŞME şikayet-lerinin çoğu stres, sıkıntı gibi psikolojik kaynaklıdır. Uykuda bunlar ortadan kalkar.
Gece uyku sırasında penisin sertleşme oranı ve süresi tespit edilir. Yani sıkıntı, evham, kaygı varsa sen uyanıkken penis uyur. Sen uyuyunca penis uyanır. Penis kan akımı ölçümü, FSH, LH ve Prolaktin hormon düzeyi, kolesterol tiroit hormonları, karaciğer ve böbrek testleri yapılabilir.
Doktoruna güven, gerisini merak etme sen.

6 ay önce felç geçirdim. 67 yaşındayım.
İlaçlarımı düzenli kullanıyorum.
Yiyeceklerden nelere dikkat etmeliyim?

AZ az sık sık yemek yiyin.
Yemek yerken dik durumda oturun. Lifli gıdalar yiyin.
Hareketsizlik nedeni ile kabızlık olabilir. Çiğneme durumunuza göre püre haline getirilmiş şekilde gıda tüketin. Tansiyon durumuna göre tuzsuz yiyin. Rezene, ısırgan otu, papatya, anason, ıhlamur, kekik çayı, portakal, mandalina suyu, acı hindiba salatası, bal ve sirke karışımı için. Şikâyeti takip edin.

STRES AŞKI ERKEN BİTİRİR
33 yaşındayım. Evliyim. 2 yıldır erken boşalma sorunu yaşıyorum. Şeker hastasıyım. Nadiren şeker ilacı kullanıyorum. Doktora gitmedim. Bana bir yol gösterin. Ne yapmalıyım?

ŞEKER hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir.
Bu nedenle perhiz, su, hareket, düzenli tedavi ve stres kontrolü yapılması şart. Uzun süren, düzensiz beslenen, düzensiz ilaç kullanan kişilerde beklenen olumsuzluklar daha fazla görülür. Mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Önce uykunu al.
Yorgunluk erken boşalmanın garantisidir. Gerilim erken boşalmayı tetikler.
Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

18 yaşındayım. Ellerim, ensem terliyor. Tahliller yaptırdım. Normal dediler. Bu hastalık nedir?

BU hastalık Primer Fokal Hiperhidrozis dediğimiz bir hastalıktır. Vücudun belirli bölgesinde en az 6 ay devam eden aşırı terleme durumu söz konusudur. Ayrıca uykuda şikayetin ortadan kalkması, vücudun her 2 tarafında da ortaya çıkması uykuda şikayetin kaybolması, kişinin günlük aktivitelerini yapmasında zorluk çıkarması, hastalığın 25 yaşından önce olması tipiktir.
İlaç tedavisi ve ameliyatla tedavileri vardır. İç hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmen gerek. Tedaviler yüz güldürücüdür. Sıkıntı yapma.

ŞEKER MUTLULUĞA ENGEL Mİ?
Oğlumun nişanlısı şeker hastası. Bu kızla evlenmesinde sakınca var mı? Evlendikten sonra çocukları olur mu, mutlu olurlar mı?

ŞEKER hastalığı evlenmeye engel değildir. Şeker hastalığı tüm dünyada bir hastalıktan ziyade bir yaşam şekli olarak tanımlanır.
Sağlıklı ve düzenli yemek yemenin şart olduğu bir durumdur. Yani oğlun da mecburen sağlıklı beslenecek.
Bu da seni sevindirir.
Çocuk mevzusuna gelince; erkek ve dişinin üreme organları ve hücrelerinin sağlıklı çalışması gerekir.
Hem kadın hem erkek sağlıklı olsa bile çocuk sahibi olamayabilirler. Karşılıklı seven, sayan, fedakarlık, sabır, gayret gösteren eşler, her şartta mutlu olurlar.

2 ay önce tiroit ameliyatı oldum. Ellerimde ayaklarımda kasılmalarım başladı. Doktor tahlil yazdı. Acaba yanlış ameliyat mı yapıldı?

TİROİT ameliyatında Paratroid bezi dediğimiz kalsiyum ve kemik sistemini kontrol eden Parathormonu salgılayan bezler alınabilir. Buna bağlı kalsiyum sistemi bozulur. Kanda kalsiyum düşük ise paratiroid hormonu salgılanır ve bu hormon böbrek ve kemiklere direkt olarak etki eder. İç hastalıkları uzmanı veya endokrin uzmanına takip edilmelisin.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın