Ceviz ye kalbini besle
Yüksek kolesterol, tansiyon, diyabet ve obezite kalp krizine davetiye çıkarıyor. Beslenme hayati rol oynuyor. Özellikle ceviz ve yer fıstığı hastalığa kalkan oluyor
Günümüzde her 7 kişiden 1'i kalp kriziyle karşı karşıya kalıyor. Kalp krizi, alınacak tedbirlerle önlenebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi, kalp krizine yol açan faktörleri şöyle açıklıyor:
SİGARA: Araştırmalar sigaranın kalp krizini 3 kat arttırdığını gösteriyor. Üstelik sigara akciğer hastalıkları ve kansere de davetiye çıkarıyor.
SİGARA: Araştırmalar sigaranın kalp krizini 3 kat arttırdığını gösteriyor. Üstelik sigara akciğer hastalıkları ve kansere de davetiye çıkarıyor.
YÜKSEK KOLESTEROL: Kötü huylu kolesterol olan LDL ne kadar yüksekse kalp krizi riski o kadar yüksek oluyor. Kolesterolü azaltmak için sakatatlardan, kalamar, midye, karides gibi kabuklu deniz hayvanlarından, sucuk, salam, sosisten ve kızartmalardan uzak durmak gerekiyor. Öte yandan fındık, ceviz ve yer fıstığı gibi kuruyemişler kolesterolü dengeliyor.
DİYABET: Diyabet damar duvarının esnekliğini bozuyor, kanda pıhtılaşmayı arttırıyor ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını hızlandırıyor. Diyabet kontrol altına alınmazsa kalp krizine yol açıyor.
YÜKSEK TANSİYON: Yüksek kan basıncı da kalp krizine davetiye çıkarıyor. Yüksek tansiyon hastası olmamanın en etkili yolu ise tuz tüketimini azaltıp düzenli egzersiz yapmaktan geçiyor.
İLERLEYEN YAŞ: Kalp krizi riski, artan yaşla beraber yükseliyor. Yaşlılarda kalp krizi sonrası ölüm oranı, gençlere kıyasla kat be kat artıyor.