Hicri Takvim nedir? Hicri Yılbaşı, aşure ayı ne zaman? Yapılacak ibadetler neler?

İçinde yaşanan olaylar nedeniyle, kutsal aylardan biri olarak nitelendirilen Muharren Ayı, Hicri Yılbaşı ile birlikte başlıyor. Pek çok kişinin aklında 2018 Hicri Yılbaşı nedir, ne zaman başlıyor gibi sorular var. Diğer bir merak edilen ise Aşure günü hangi güne denk geliyor sorusunun yanıtı. Hicri Takvim'de önemli bir yer tutan, Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı ne zaman denk geliyor? Peki Muharrem Ayı'nda hangi ibadetlerin yapılması gerekir?

Giriş Tarihi 10 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 10 Eylül 2018, 11:44
Hicri Takvim nedir? Hicri Yılbaşı, aşure ayı ne zaman? Yapılacak ibadetler neler?

İÇİNDEKİLER

Hicri Takvim'in, başlangıç günü olan Hicri Yılbaşı geldi çattı. Müslümanlar için oldukça önemli bir gün olan Hicri Yılbaşı aynı zamanda, çok önemli bir ayında başlangıcı. İşte Muharrem Ayı ve Hicri Yılbaşı'na dair tüm detaylar.

HİCRİ YILBAŞI NEDİR?

Peygamberimizin, Mekke'den Medîne'te hicretinin başlangıç kabul edildiği seneye "Hicrî Yıl" denir. Burada, ayın hareketi esas tutulduğu için, "Hicrî-Kamerî Sene" veya "Sene-i Kameriyye" de denir. Hicri takvim, Miladi takvim gibi 12 ay esasına dayanır. Hicri takvimin başlangıcı Muharrem ayı, sonu ise Zilhicce ayıdır. Hicri takvimde geçen ay isimler şöyledir; Muharrem, Safer, Rebîul-evvel, Rebiülahir, Cemazilevvel, Cemazilahir, Receb, Şaban, Ramazân, Şevval, Zilkade, Zilhicce.

2018 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

Muharrem ayı 2018 yılında 11 Eylül Salı günü başlıyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür. Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

Muharrem ayının onuncu gününe "aşura" günü denilir. Bu sene Aşure günü 20 Eylül Perşembe gününe denk geliyor.

1 Muharrem – 2018: 11 Eylül 2018 Salı

MUHARREM AYI NEDİR?

Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla "haram"dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Araplar, İslamiyet öncesi dönemde (Cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan "muharrem" ayında birbirlerine savaş açmak gibi "yasaklanan" fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış.

MUHARREM AYI'NDA HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

  • Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.
  • Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.​
  • Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve "Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız." buyurmuşlardır.
  • Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

MUHARREM AYININ 9. VE 10. GECELERİNİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ?

Muharrem ayının 9. ve 10. geceleri birer tesbih namazı kılmalıdır. Yine 9. ve 10. geceleri teheccüd vaktinde Allah rızâsı için 4 rek'at namaz kılınır. Her rek'atte Fâtiha-i şerîfeden sonra 50'şer İhlâs-ı şerîf okunur.

Bu günlerde Hatm-i Enbiyâ'ya devâm etmelidir. Bilhassa 9. günü akşamı, (yani 10. gecesi) Hatm-i Enbiyâ yapılması çok fazîletlidir. Muharrem ayı içerisinde mümkün olduğu kadar çok istiğfâr etmelidir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Muharrem ayının onuncu (Âşûrâ) günü, önceki bir gün yâhut sonraki bir gün ile birlikte oruç tutmak sünnettir. Yalnız Âşûrâ günü oruç tutmak tenzîhen mekruhtur. Hadîs-i şerîfte, "Âşûrâ orucunu tutunuz ve ona dokuzuncu yâhut on birinci günü ilâve ederek Yahûdilere muhâlefet ediniz, onlara benzemeyiniz." buyurulmuştur. (Nîmet-i İslâm)