Akdeniz diyeti korur karaciğeri

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Akdeniz diyeti korur karaciğeri
Karaciğer, vücutta adeta bir süzgeç görevi üstleniyor. Vücuttaki zararlı toksinlerin birikip atılmasını sağlıyor. Ancak yanlış beslenme ve hareketsizlik karaciğerde yağlanmaya neden oluyor. Türkiye'de her 4 kişiden 1'inde karaciğer yağlanması görülüyor. Obezite, diyabet, tiroit bezinin az çalışması gibi nedenler yağlanmayı daha da artırıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Türker Egesel, karaciğer yağlanmasının; hazımsızlık, bulantı, şişkinlik gibi belirtilerinin olduğunu söylüyor. Korunma yöntemlerini şöyle sıralıyor: Kilolara dikkat: Uzun süren açlık ve kilo kaybı, karaciğerde yağlanmaya neden oluyor. Kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkartıyor. Düzenli egzersiz: Spor ve egzersiz karın bölgesinde biriken yağ kütlesini azaltıyor. Karaciğeri koruyor.

DÜZENLİ BESLENME:
Düzenli ve sağlıklı beslenme, karaciğer yağlanması oranını azaltıyor. Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor. Karaciğer yağlanmasına karşı düşük kalorili mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, ızgara etlerin tercih edildiği "Akdeniz tipi" beslenme öneriliyor.

NASIL YAPILIR?
Alzheimer'dan koruyan Akdeniz diyeti, kan şekerini dengeliyor. Karaciğeri ve kalbi koruyor. Akdeniz tipi beslenme şeklinin ana unsurları şöyle sıralanıyor:

Meyve, sebze, tahıl, baklagil gibi bitki temelli besinler
Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
Ayda birkaç kez kırmızı et tüketimi
Haftada en az iki kez balık ve kümes hayvanları yemek
Düzenli ve sık egzersiz yapmak