Karaciğer,vücutta adeta birsüzgeç görevi üstleniyor.Vücuttaki zararlıtoksinlerin birikipatılmasını sağlıyor.Ancak yanlış beslenmeve hareketsizlikkaraciğerdeyağlanmayaneden oluyor. Türkiye'deher 4 kişiden1'inde karaciğeryağlanmasıgörülüyor. Obezite,diyabet, tiroit bezininaz çalışması gibinedenler yağlanmayıdaha da artırıyor. GastroenterolojiUzmanıTürker Egesel, karaciğeryağlanmasının; hazımsızlık,bulantı, şişkinlik gibibelirtilerinin olduğunusöylüyor. Korunma yöntemlerinişöyle sıralıyor:Kilolara dikkat: Uzunsüren açlık ve kilo kaybı,karaciğerde yağlanmayaneden oluyor. Kalp ve damarhastalıklarına davetiye çıkartıyor.Düzenli egzersiz: Spor veegzersiz karın bölgesinde biriken yağkütlesini azaltıyor. Karaciğeri koruyor.
DÜZENLİ BESLENME:
Düzenli ve sağlıklı beslenme, karaciğer yağlanması oranını azaltıyor. Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor. Karaciğer yağlanmasına karşı düşük kalorili mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, ızgara etlerin tercih edildiği "Akdeniz tipi" beslenme öneriliyor.
NASIL YAPILIR? Alzheimer'dan koruyanAkdeniz diyeti, kan şekerinidengeliyor. Karaciğeri vekalbi koruyor. Akdeniz tipibeslenme şeklinin ana unsurlarışöyle sıralanıyor:
Meyve, sebze, tahıl, baklagilgibi bitki temelli besinler Tereyağı, zeytinyağı gibisağlıklı yağlar Ayda birkaç kez kırmızı ettüketimi Haftada en az iki kez balıkve kümes hayvanları yemek Düzenli ve sık egzersizyapmak