Karaciğer, vücutta adeta bir
süzgeç görevi üstleniyor.
Vücuttaki zararlı
toksinlerin birikip
atılmasını sağlıyor.
Ancak yanlış beslenme
ve hareketsizlik
karaciğerde yağlanmaya neden oluyor. Türkiye'de
her 4 kişiden 1'inde karaciğer
yağlanması
görülüyor. Obezite,
diyabet, tiroit bezinin
az çalışması gibi
nedenler yağlanmayı
daha da artırıyor. Gastroenteroloji
Uzmanı
Türker Egesel, karaciğer
yağlanmasının; hazımsızlık,
bulantı, şişkinlik gibi
belirtilerinin olduğunu
söylüyor. Korunma yöntemlerini
şöyle sıralıyor:
Kilolara dikkat: Uzun
süren açlık ve kilo kaybı,
karaciğerde yağlanmaya
neden oluyor. Kalp ve damar
hastalıklarına davetiye çıkartıyor.
Düzenli egzersiz: Spor ve
egzersiz karın bölgesinde biriken yağ
kütlesini azaltıyor. Karaciğeri koruyor.
DÜZENLİ BESLENME:
Düzenli ve sağlıklı beslenme, karaciğer yağlanması oranını azaltıyor. Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor. Karaciğer yağlanmasına karşı düşük kalorili mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, ızgara etlerin tercih edildiği "Akdeniz tipi" beslenme öneriliyor.
NASIL YAPILIR?
Alzheimer'dan koruyan Akdeniz diyeti, kan şekerini dengeliyor. Karaciğeri ve kalbi koruyor. Akdeniz tipi beslenme şeklinin ana unsurları şöyle sıralanıyor:
Meyve, sebze, tahıl, baklagil
gibi bitki temelli besinler
Tereyağı, zeytinyağı gibi
sağlıklı yağlar
Ayda birkaç kez kırmızı et
tüketimi
Haftada en az iki kez balık
ve kümes hayvanları yemek
Düzenli ve sık egzersiz
yapmak