Şarbon tedbiri

İstanbul’a 22 kişide şarbon mikronuna rastlanması panik yarattı. Sağlık Bakanı Fikret Koca’nın açıklaması ise yürekleri rahatlattı: Olay kontrol altında...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2018 Güncelleme 03 Eylül 2018, 01:11
Şarbon tedbiri

İÇİNDEKİLER

Ankara ve Sivas'ın ardından şarbon korkusu İstanbul'a sıçradı! Geçtiğimiz gün, rahatsızlanan 22 kişi apar topar hastaneye kaldırıldı. Yapılan incelemede, deri şarbonuna yakalandıkları saptandı. Silivri'nin Balaban ve Sancaktepe mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı. 3 bin 500 hayvan aşılandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da İstanbul Silivri'deki şarbon vakasına ilişkin açıklama yaptı. Şarbon olduğu belirlenen hayvanla temas eden 48 kişiden 6'sında deri lezyonu tespit edildiğini ve bu kişilerin tedavilerinin ardından taburcu edildiğini vurguladı. İncelemelerin sürdüğünü açıkladı.



BULANTI VE KUSMA
Şarbon, Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan bulaşıyor. Daha çok bağırsak ve akciğerde hastalık yapıyor. Hasta hayvanlara ya da bunların eşyalarına dokunarak bulaşabiliyor. Yine hasta hayvanın etini yemek de hastalığın bulaşmasına neden oluyor. Şarbonun belirtileri 2-7 gün içerisinde görülmeye başlıyor. Deri şarbonunda kabarıklık ve kaşıntı oluşuyor ve 1-2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşüyor.

ÇOK KORKUYORUZ...
Sivas Gürün'e bağlı Karadoruk Köyü'nde de şarbon alarmı vardı. Hasta ineğini kesip yiyen Murat Büyükpınar ile ailesi rahatsızlandı. Hastaneye kaldırıldı. Kanlarında şarbona rastlandı. Kızı İkra ile tedavinin ardından evine gönderilen baba, korkularının sürdüğünü açıkladı. "İneklerimize aşı yapıldı. İnşallah bir daha çıkmaz. Biz bilinçsizce tükettik, bu başımıza geldi. Umarım başkalarının başına gelmez" açıklamasını yaptı.

Aslışah SARITAŞ