Kapari otunun faydaları nelerdir? Kapari bitkisi ne işe yarar , nasıl kullanılır?
Birçoğumuzun belki de adını ilk kez duyduğu, gebre otu olarak da bilinen kapari otunun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor! Evliya Çelebi’nin kitabında da yer alan kapari otu, kan hastalıklarının tedavi edilmesinde kullanıyor. Kolesterolün dengelenmesini sağlıyor. Peki kapari otu nasıl kullanılır? Kapari otunun sağlığa faydaları nelerdir? Kapari nasıl tüketilir? Detaylar haberimizde...

Belki de birçoğumuzun ismini ilk defa duyduğu kapari veya gebre otu aslında yüzyıllardır insanların şifa kaynağı olarak kullandığı bir bitkidir. Öyle ki Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde kapariden bahsetmiştir. Konservesi, turşusu, çayı yapılabilen kapari ayrıca tabletler halinde alınarak da tüketilebilir. İçinde demir bulunduran bitki kansızlık çekenler için birebirdir. Aynı şekilde B12 vitamini eksikliği için de ideal olan kapari otunun A vitamini ve doğal olarak antioksidan içerdiği biliniyor.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR
Bu özellikleriyle kapari, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücutta serbest radikallerin oluşmasını yani kanseri önler. Sivilce, iltihap, kızarıklık, kuruluk gibi cilt sorunları olanlar kapari otunu deneyebilirler. Anemi ve lösemi gibi kan hastalıklarında kapari yenilmesi önerilir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına da etki eden bitkinin kabızlık sorununu giderdiği biliniyor. Mide ağrısı ve mide krampları yaşayanlar kapari çayı ile sorunlarını giderebilirler. Kaparinin reçel olarak tüketilmesi bile tüm bu faydaları alabilmeye yeterlidir ama özellikle böbrek ve sindirim sorunlarında çay olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bitkinin MS hastalığını tedavi etmesi üzerinde etkileri ciddi biçimde araştırılmaktadır. İdrar söktürücüdür. Adet düzensizliğine iyi gelir. Bağırsak parazitlerinin düşmesine yardımcı olur. Cinsel gücü artırır, bu nedenle kısırlık tedavisinde önerilir.
MİNERAL DEPOSUDUR
Kapari otunun içeriğinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bezelye büyüklüğünde olan tomurcukları besin değeri açısından oldukça zengindir. 100 gram kapari otunun 4 mg C vitamini, 64 mg K vitamini, az miktarda E vitamini, niasin, riboflavin içerdiği bilinmektedir. Kaparinin 1,7 mg demir, 0,4 gram şeker içerdiği tespit edilmiştir. İçinde 3 gram kadar diyet lifi olduğundan, şeker oranının azlığından ve 0,9 Kapari çayı doğru olarak hazırlandığında sağlık için birçok faydası vardır ki bunun başında böbrek taşı düşürmek gelir. Böbrek taşları için demlenen kapari çayını 14 gün boyunca sabah akşam bir bardak olacak şekilde tüketmek gerekir.