Kalbin ilacı çikolata

Kalp-damar rahatsızlıkları, hayatı tehlikeye atıyor. Doğru beslenme, riski düşürüyor. Çikolata, somon balığı ve ceviz hastalığa kalkan oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ağustos 2018 Güncelleme 16 Ağustos 2018, 03:59
Kalbin ilacı çikolata

İÇİNDEKİLER

Kalp damar hastalıkları, yaşamı tehdit eden hastalıklar listesinde ilk sırada geliyor. Dünyada ölümlerin çoğunu kalp hastalıkları oluşturuyor. Hastalık kollarda ağrı, öksürük, bacaklarda şişlik ve çarpıntı gibi belirtiler gösteriyor. Kötü beslenme, alkol, sigara ve hareketsiz yaşam kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırıyor. Doğru beslenme hayat kurtarıyor.
Diyetisyen Pınar Kural Enç, kalbe iyi gelen besinleri sıralıyor:

BİTTERİN GÜCÜ
Çikolata
: Günlük tüketeceğiniz 3 küçük parça bitter çikolata, kalp ve damar sistemimizi koruyor. Bitter çikolata tansiyonu ve LDL denilen kötü kolesterolü düşürürüyor. Ayrıca kalp krizi riskini yüzde 50 azaltıyor.
HER GÜN ÇAY
Yeşil çay: Yüksek oranda antioksidan, A, C ve E vitaminleri içeren yeşil çay, kalp hastalıklarına kalkan oluyor. Bu nedenle günde en az 1 fincan yeşil çay tüketilmesi öneriliyor.
OMEGA-3 ÖNEMLİ
Somon ve ton balığı:
Kalp sağlığı açısından önemli ve gerekli olan Omega-3 yağ asidi, somon ve ton balığında yüksek oranda bulunuyor. Haftada en az bir kere somon balığı veya ton balığı yemek gerekiyor.
BİR AVUÇ CEVİZ
Ceviz:
Besin değeri yönünden zengin olan ve içeriğinde A, B1, B2, B6, C, D, E ve P vitaminleri bulunan cevizde, demir, çinko, bakır, magnezyum, fosfor ve potasyum da bol miktarda bulunuyor. Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarına karşı koruyor. Kalp ve tansiyon hastalarında kan basıncını ayarlıyor. Ayrıca kan pıhtılaşmasını önlüyor. Günde bir avuç ceviz yemek, kan dolaşımını düzenliyor, damar sertleşmesini önlüyor ve kalp hastalığı riskini azaltıyor.
KRİZİ ÖNLER YULAF EZMESİ: Protein, kalsiyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, B ve E vitamini deposu olan yulaf ezmesi, kalp hastalıklarını önlüyor ve kalp krizi riskini düşürüyor. Yulaf ezmesi ayrıca protein, kalsiyum, demir, çinko, bakır, magnezyum içeriyor.
​VİTAMİN DEPOSU YER ELMASI YER ELMASI: Yer elması A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengin besinlerin başında yer alıyor. Birçok antioksidan içeren yer elması, serbest radikalleri vücuttan atarak kalp sağlığını koruyor. İçerdiği besin değerleri ile de kansızlığa iyi geliyor