Fazla kilo kalpten çalıyor

Sağlıklı bir kalbe sahip olmanın yolu, kiloları kontrol altında tutmaktan geçiyor. Obezite, kalp krizi geçirme riskini artırıyor. Dr. Chiadi Ndumele, “Egzersiz yapın, balık yiyin” diyor

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Fazla kilo kalpten çalıyor
İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için kalp, büyük önem taşıyor. Genetik yapı, yaş, cinsiyet, yaşam tarzı, yanlış beslenme gibi faktörler, kalp sağlığı üzerinde önemli etkiler barındırıyor. Anadolu Sağlık Merkezi ile iş birliği içerisinde olan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastalıklarından Korunma Merkezi Öğretim Üyesi Dr. Chiadi Ndumele, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için ilk önce fazla kilolardan kaçınmak gerektiğini söylüyor. Şu bilgileri veriyor:
1.5 KAT ARTAR
İnsanların yaşamı boyunca kilosunu sağlıklı bir düzeyde tutabilmesi, kalbin de ilerleyen yaşlarda sağlığını koruyabilmesi açısından önem taşıyor. Yapılan araştırmalar fazla kilolu ve obez olarak geçirilen yılların, kalp hastalığı riskini artırdığını gösteriyor. Dr. Ndumele, "Kilolu ve obezlerde kalp krizi geçirme riski 1,5 kat artar. Bu da bir kalp hasarı olduğunun göstergesidir" bilgisini veriyor.
400 BİN KİŞİ
Kalp damar hastalıkları, dünyada en çok ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların başında geliyor. Türkiye'de, rakamların 2020 yılına doğru 400 bin dolayına yükseleceği tahmin ediliyor. Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlıyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertan Ökmen "Sağlıklı beslenme, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, spor, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır" bilgisi veriyor.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
■ Katı yağlar ve aşırı tuz tüketmeyin
■ Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun
■ Haftada en az 150 dakika egzersiz yapın
■ Sebze, meyve, lifli besinler ve balık tüketin
■ Düzenli sağlık kontrolü yaptırın
İLAÇ GİBİ BESİNLER
Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için, doğru beslenmek gerekiyor. Uzmanlar, kalbe şifa olan besinleri şöyle sıralıyor:
Yağlı balıklar
Keten tohumu
Ceviz
Fındık
Yumurta
Sarımsak
Brokoli
Turunçgiller
Üzüm, ahududu, yaban mersini, frenk üzümü
Yulaf
Domates
Yeşil yapraklı sebzeler
Çay
Zeytinzeytinyağı
İğde
25 YAŞ SONRASI KRİTİK
Dr. Chiadi Ndumele, insanların 25 yaşından sonraki vücut ağırlıklarının kalp hasarı ile bağlantılı olduğunu vurguluyor. Ayrıca yüksek kan basıncı, diyabet veya böbrek hastalığı gibi kalp hastalığına yol açan risk faktörleri bulunmasa bile obez veya kilolu geçen yılların süresinin kalp hasarı olasılığını artırdığını vurguluyor.