Parkinson uykusuzlukla geliyor

El ve ayaktaki titreme olarak bilinen Parkinson, hayatı olumsuz etkiliyor. Kabızlık ve uyku bozukluğu ile belirti veriyor. Erken tedavi ise yüz güldürüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2018 Güncelleme 30 Temmuz 2018, 02:49
Parkinson uykusuzlukla geliyor

İÇİNDEKİLER



B
eyinde 'dopamin' adını verdiğimiz maddenin eksikliği ile ortaya çıkan, kronik nörolojik hastalık, Parkinson olarak adlandırılıyor. Ellerde ve ayaklarda titreme, hareketlerde yavaşlama gibi şikayetler, bu hastalığın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Dr. Hale Tüzün, Parkinson hastalığı riskinin yaşla birlikte arttığına değiniyor. 60'lı yaşlarda, 50'lili yaşlara oranla on kat daha sık görülüyor, 70'te de kendi içinde daha sık ortaya çıktığını söylüyor. Şu bilgileri veriyor...


AŞKI ETKİLER

Parkinson'un belirtileri, hastadan hastaya farklılık gösteriyor. Hareketle ilgili ve hareketle ilgili olmayan şekilde değişiyor. Titreme, hareketin yavaşlaması ve kaslarda kasılma, hareketsizlik yürüyüş ve duruş bozukluğu hareketle ilgili olan belirtileri oluşturuyor. Parkinson'da uyku bozuklukları, kabızlık, cinsel işlev bozukluğu gibi şikayetler de görülüyor.


EN RİSKLİ DÖNEM!
60 yaş, Parkinson'un en çok görüldüğü dönemi oluşturuyor. 30 yaş altındaki kişilerde nadirdir ve genellikle genetik özellik gösteriyor. Hastalığın ilk belirtileri arasında kolda hareket yavaşlığı, yürürken kolunu yeterince sallayamama bulunuyor. İlerleyen dönemde hastaların mimikleri azalıyor. Konuşması yavaşlıyor.

UYUŞMAYA DİKKAT
Parkinson hastalığı, ilk dönemden itibaren ufak belirtiler veriyor. Hastanın, vücudunda oluşan anormallikleri fark etmesi ve vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor. Hastalığın belirtileri arasında yüz ifadesinin donuklaşması, yürürken bir kolun savrulmaması, vücut duruşunda bozulma, öne eğik duruş, bir bacağın aksaması veya sürüklenmesi, boyunda veya uzuvlarda uyuşma, karıncalanma, ağrı veya rahatsızlık, seste yumuşama gibi şikayetler bulunuyor.



NASIL BESLENMELİ?
Parkinson hastalığında görülen kabızlık sorununu engellemek için lifli beslenilmesi, bol sıvı alınması öneriliyor. Yine hastaların kilo almaktan kaçınması gerekiyor. Bunun yanında ilaç tedavisini desteklemek için uzmanlar şu besinleri öneriyor:

Hayvansal ürünler, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık yağı, havuç ve kayısı.
Maydonoz, limon, kivi, kuşburnu, portakal, çilek, dereotu, karnabahar.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar (ceviz, fındık gibi), buğday.
Fındık yağı, zeytinyağı, kanola yağı
Mısır, ayçiçeği, soya yağı.


ERKEN TANI ÖNEMLİ
Hastalığın ​neden olduğu şikayetler, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Parkinson, kronik bir hastalık olduğundan zamanla ilerliyor. Belirtiler daha da kötü bir hal alıyor. Doğru tedavi ve takip ise hayat kurtarıyor. Erken tedavi ile hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor. İlaçla birlikte hastalık düzeltilemiyorsa, cerrahi tedavi gündeme geliyor. Cerrahi tedavide de hastada hangi bulguların daha yoğun olduğuna göre farklı yöntemler uygulanıyor.