Ramazanayının ortalarınageldiğimiz şugünlerde, İstanbul'unmanevi sultanlarını,yaşantılarını,rivayetleri ve kerametleriniaraştırarak yazdık.Bunların içinde,İstanbul'daŞehremeni'de kabribulunan, her seneolduğu gibi, buRamazan ayında da,ilk iftarın açıldığı OruçBaba'yı yazmamakolmazdı. Ramazan'ınilk günü ile son günlerisadece ekmek ve sirkeile oruç açmak yıllardır,artık bir gelenek olarakOruç baba Türbesi'ndegerçekleştiriliyor.Özellikle kadınların akınettiği, ilk iftar ve ziyaret,son yıllarda görsel veyazılı medyanın da büyükilgisini çekiyor.Oruç Babatürbesi, Ramazan'ın günüilk iftarı orada açmakisteyenlerle dolar. PekiOruç Baba kimdir? İlkiftar neden orada açılıyor.Bir rivayete göre; ŞeyhMustafa Zekayi Efendiolarak bilinen OruçBaba'nın Ramazan ayınınilk günü orucunu HızırAleyhisselâm ile birliktesirke ve ekmekle açtığınainanılır. Oruç Baba'nınyani Şeyh Mustafa ZekayiEfendi'nin, ÜsküdarMuhafızı Bursa YenişehirBeylerbeyi İbrahimPaşa'nın oğlu olduğubilinir. Şeyh MustafaZekayi Efendi, hayatıboyunca birçok dinieğitim almış ve birçoktarikat öğretilerindengeçmiş birisidir. OruçBaba'nın tüm ömrünüoruç tutarak geçirdiğibilinmektedir.Oruç Baba olarakbilinen kişi eski yıllardayaşayan, çok fakirolduğu halde ibadetiniaksatmadan yaptığı,fakir olduğundan dolayıramazan ayında iftarlıkve sahurluk yiyeceğininaz olduğu orucunu tutupiftarını da bir parça kuruekmek ve sirkeyle açanbir derviş olduğu söylenir.Bir başka inanışagöre de Oruç Baba,1453 yılında İstanbul kuşatmasında savaşan bir asker olduğu söylenir. Askerlere su ve yemek götürmekli görevli olan Oruç Baba'nın, su kıtlığında bile askerlere su dağıtmayı sürdürdüğünden, askerler tarafından çok sevilir ve kendisine 'baba' diye seslenilirdi. İstanbul fethine katılan askerlerden biri olup, diğer askerlere su dağıtmakla görevliydiSadece sirke ve su ile oruç açan ve sahur yapan ve evliya olarak bilinen zat zamanla "Oruç Baba" ismini alır.
İLK İFTAR SİRKE VE ZEYTİNLE AÇILIR
Oruç Baba, Osmanlı'da bereketi temsil eden sirkeyle ön plana çıkmaktadır. Halk arasında sirke ve ekmekle orucunu açtığı için fakir olduğu düşünülse de, Osmanlı mutfağında birisi yemeğe davet edildiğinde eğer çok zengin bir sofra var ise kendisine "sirkeni al da gel" denirdi. Sirkenin iştah açıcı özelliğine dikkat çekilirdi. Misafirlerin aç gelmesi istenirken, sirkenin iştahı artırdığı ve bu nedenle tüketilmesi gerektiği bilinirdi.
ORUÇ BABA TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR? Ulaşım: İstanbul Şehremini'deki Oruç Baba Türbesi Mustafa Zekai Efendi Türbesi (Ümmü Sinan Tekkesi) (Oruç Baba) Arpa Emini Mah. Kürkçübaşı Sok.Şehremini / TOPKAPI
Kabataş Tramvay hattı ile Pazartekke durağından ulaşım sağlanabilmektedir.