Çay kalbini yormasın

Sohbetleri tatlandıran çay ve kahve, fazla tüketildiğinde sağlığı tehdit ediyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, kalp, tansiyon ve şeker hastalarını uyarıyor: “Günde 2 fincanı geçmesin”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mayıs 2018 Güncelleme 14 Mayıs 2018, 03:08
Çay kalbini yormasın

İÇİNDEKİLER

Çay ve kahve... Türk mutfağının vazgeçilmez ikilisi, ağızları tatlandırıyor. Sohbetleri daha lezzetli hale getiriyor. Altın günlerinde bardakları şıngırdatan çay, akşamları dizi keyfine eşlik ediyor... Ancak her şeyde olduğu gibi çay ve kahve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Hemen her yaşta insan, sabahları kalktığında tavşankanı bir çay veya ayarında bir kahveyi yudumlamanın hayalini kuruyor. Ancak bu ikili, içerisindeki kafein miktarı nedeniyle aşırıya kaçıldığında bazı sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, özellikle çay tüketimi konusunda kalp, tansiyon ve şeker hastalarının dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

İŞTAH AÇAR, BAĞIMLILIK YAPAR
Kafein maddesi, vücudu uyaran bir özellik gösteriyor. Bunun yanında bağımlılık yapıyor ve vücudun bütün sistemlerini hızlandırarak iştah açıyor. Çay veya kahve içildiğinde nabız ve kan basıncı yükseliyor. Kalpte ritim bozukluğu oluşabiliyor. Bazı araştırmalar, fazla kafeinin kanserojen madde içerebileceğini de söylüyor. Bunların yanında fazla çay kahve tüketimi kadınlarda osteoporoza yani kemik erimesi rahatsızlığına neden oluyor. Çocukluk ve ergenlik döneminde kafeinli içecek tüketimi, giderek artıyor. Gelişmiş ülkelerde her gün düzenli kahve tüketim oranı %54'ü ve ortalama kafein tüketimi 125-300 mg'ı gösteriyor. Kafein kısa süreli adrenalin, insülin ve kortizol hormonlarında artışa neden oluyor, kan şekeri ve enerjiyi arttırır, daha sonra ise vücut kimyasını bozuyor.

SODA, ÇİKOLATA...
Çay ve kahvede bolca miktarda bulunan kafein, asitli içecek, soda ve çikolata, soğuk algınlığı ve baş ağrısı ilaçlarının içerisinde bol miktarda yer alıyor. Bir fincan filtre kahvede 150-200 mg kafein yer alıyor. Bir fincan Türk kahvesi ise 60 mg kafein içeriyor.

KİMLER İÇİN TEHLİKELİ?
Aşırı çay ve kahve tüketimi, bazı hastalar için risk taşıyor. Hamilelerin kafein tüketmesi kesinlikle önerilmiyor. Bir fincan kahve bile doğum kusurlarına, erken doğuma ve düşük riskine neden olabiliyor. Kalp damar hastalarının, tansiyon yüksekliği ve ritim bozukluğu olanların kafeinli içeceklerden uzak durması gerekiyor. Günde en fazla 100-120 mg kafein tüketimi öneriliyor. Bu da 2 fincan Türk kahvesine denk geliyor. Kafeinin, karaciğer yağlanmasını önlediği söyleniyor.