Azı karar çoğu zarar

Hastalıklardan korunmak için ‘yararlı’ diye aşırı miktarda yenilen gıdalar vücuda zarar veriyor. Porsiyon ve kalori hesabı yapılmadan tüketilen besinler kilo aldırarak sağlık sorunlarına yol açıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Aralık 2017 Güncelleme 15 Aralık 2017, 00:24
Azı karar çoğu zarar

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı olduğu düşünülen gıdaları tüketirken bazen aşırıya kaçılabiliyor. Ancak porsiyon sınırı ve kalori hesabı yapmadan yenilen bu besinler kilo ve hastalık olarak geri dönüyor. Özellikle kış aylarında sağlıklı olmak için veya can sıkıntısından tüketilen atıştırmalıklar, gizli düşmanlar haline geliyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, tüketim sıklığı ve miktarına dikkat edilmesi gereken besinler ile ilgili önemli uyarılarda bulunuyor:

4 KAŞIK NOHUT: 1 DİLİM EKMEK
Fasulye, mercimek, nohut, en çok tüketilen bakliyatlardır. Posa değeri yüksek ve sağlığa oldukça faydalı bir aile olan bakliyatlar haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Porsiyon kontrolü önemlidir. Baklagiller protein içeriği yüksek olmasına karşın karbondidrat grubunda yer alır ve 4 yemek kaşığı bakliyat 1 dilim ekmeğin kalorisiyle eşdeğerdir. 'Pilavsız yenmez' düşüncesiyle kalori alımı artarak kilo artışına neden olur. Bu sebeple bakliyatın sağlıklı ama kalori açısından masum olmadığı unutulmamalıdır.



PEYNİR MASUM DEĞİL
enerji
ve besin değeri yüksek olan peynir, kalsiyum, B12 vitamini ve proteinden zengindir. 30 gram yani 1 kibrit kutusu peynir, 1 köfte büyüklüğünde etle eşdeğerdir. 'Süt, yoğurt sevmiyorum onların yerine peynir yiyorum' düşüncesi yanlıştır. Çerez gibi tüketilen yağlı peynirler kilo artışına neden olur. Yüksek kalorisi sebebiyle, diyet planlanırken peynir miktarı sınırlı tutulmalıdır.



100 GR BAL 300 KALORİ

Kahvaltıda tereyağının en güzel tamamlayıcısı olarak ekmeğin üzerine sürdüğümüz, meyveli yoğurdun üzerine gezdirerek tatlandırdığımız, bitki çaylarına ilave ederek hastalıklarımızı tedavi ettiğimiz, bazen keklerde, çöreklerde, kurabiyelerde şeker yerine kullandığımız bal, beslenme alışkanlıklarımızın vazgeçilmezidir. Doğal bal, kabızlık, öksürük, nezle gibi rahatsızlıkların tedavisinde görev yapar. İçerdikleri vitamin, aminoasit ve mineraller sayesinde büyüme çağındaki çocukların bedensel gelişimlerine olumlu katkı sağlayan bal, bağışıklık sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Bu faydaları görmek için balın doğal olduğundan emin olmak gerekir. Eğer ki bal buzdolabında şekerleniyorsa, kaşıkladığınızda kesintisiz ve akışkan biçimde kaşıktan akıyorsa, biraz fazla yendiğinde geniz ve boğazda yanma yapıyorsa o bal gerçek baldır. Ancak doğal da olsa balın fazlası zararlıdır. Özellikle şeker hastalarının sakınması gereken balın 100 gramında 300 kalori olduğu unutulmamalıdır.



MEYVE ŞEKERİNE DİKKAT
Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, ayrıca çok iyi antioksidanlardır. Özellikle kışın hasta olmamak için çok fazla meyve ve meyve suyu tüketilir. C vitaminini daha fazla almak için portakal, mandalina, ananas ve kivi yenmelidir. Meyveler fazla tüketildiğinde içerdikleri şeker sebebiyle kilo artışına neden olur. Günlük tüketimi 3-5 porsiyon olmalı, kabuklular kabuğu ile yenmeli, meyve suyu olarak tüketiminden kaçınılmalıdır.



TEREYAĞI KALBE KEDER
İçerisinde antioksidan barındıran tereyağı, vücutta bulunan serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltır. Bağırsak ve mide sağlığını olumlu etkileyen tereyağı, kardiovaskuler rahatsızlık riskini düşürür. Kemik gelişimini sağlar. Fakat aşırı tüketimi insülin direncini artırır. Kalp-damar hastalıklarını tetikler. Yüzde 80'i yağ olan bu besinin fazlası kilo aldırır. Uzun vadede birçok kronik hastalığın oluşmasında etkili olur. Günde bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılmalıdır.



KURUYEMİŞİ ABARTMA
Omega-3 kaynağı kuruyemişler beyin gelişimine ve iyi kolesterolün yükselmesine fayda sağlıyor. Diyette çeşitlilik sağlamaları açısından günlük önerilen miktarlarda tüketilmelidir. 'Uzun süre tok tutuyor, hem de sağlıklı' denilerek ana öğünler yerine tüketilen fazla miktarda kuruyemiş kilo aldırıyor. Günlük tüketilmesi gereken kuruyemiş miktarı yarım avuç fındık, 3-4 adet tam ceviz ya da 10 adet badem olarak sınırlandırılmalıdır.



KESTANE KEBAP
Yüksek oranda lif içeren, güçlü bir antioksidan olan kestane folik asit ve C vitamini açısından da zengindir. Kötü kolesterolle savaşırken, iyi kolesterolü yükseltir. Kalp sağlığını ve kan basıncını düzenler. Ancak miktarı önemlidir. Karbonhidrat içeriği yüksek olan kestanenin 3-4 adedi 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bunu bilerek tüketilmesi, sağlık açısından önemlidir.