Folikasit eksikliği bitiriyor beyni

Hassas vitaminlerden folik asit; kanser, demans ve Parkinson gibi hastalıklardan koruyor. Hamilelikte eksikliği doğum kusurlarına yol açıyor. En çok roka, pazı gibi sebzelerde bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2017 Güncelleme 29 Kasım 2017, 01:00
Folikasit eksikliği bitiriyor beyni

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı bir hayat için vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminleri yeterince almak gerekiyor. En hassas vitaminlerden folik asit ise hayati önem taşıyor. Folik asitin dayanıksız olduğunu, ısı, ışık, bekleme, saklama ve pişirme ile kaybolduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Erk, "Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmediği için insanların büyük kısmında folik asit yetersizdir" uyarısı yapıyor. Yeşil yapraklı sebzelerin, yumurta ve portakalın güçlü folik asit kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Erk, şöyle devam ediyor...

ROKA-PAZI TÜKETİN
Folik asit ve B6 vitamini kullanan kadınlarda göğüs, yumurtalık, kolon kanserleri, erkeklerde kolon, prostat ve akciğer kanserleri yüzde 50 oranında düşmektedir. Alkol tüketimi folik asit ve B6 emilimini azaltır.
Folik asit, B12 vitamini ile birlikte DNA sentezinde rol alarak kan yapımını uyarır. Kandaki bazı maddelerin düzeyini dengeler. Demans, Parkinson, kalp ve damar hastalığı riskini düşürür. Koruyucu etkiye sahiptir.
sebzeler folik asit bakımında zengindir. Özellikle ıspanak, roka, marul, pazı, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asit bakımından mükemmel besinlerdir.
et, balık, yumurta, süt ürünleri, tam tahıllar, kuruyemişler ve bakliyat da folik asit içeren besinler arasında başı çeker.
doğurganlık çağındaki kadınların ve evliliğe hazırlanan genç kızların folik aside gereksinimi fazladır.

GÜNLÜK GEREKSİNİM
Folik asit ihtiyacı günlük 700 mikrogram kadardır. Besinler yolu ile günde 300 mikrogram alındığı için 400 mikrogram kadar ilave destek gerekir. Folik asit yaşlılarda en çok düşen vitaminlerden bir tanesidir. Kanser hastaları, yanık tedavisi görenler ve hamileler daha çok folik aside ihtiyaç duyar.

NEDEN EKSİLİYOR ?
besinsel eksiklik yaşanır. Az gelişmiş ülkelerde besinsel eksiklik sıktır. İnce bağırsak hastalıkları ve gebelikte folik asit ihtiyacı artar. Gebeliğin özellikle son 3 ayında folik asit gereksinimi yükselir. Annenin aldığı folik asidin büyük bir kısmı çocuğa gider.

Bazı kan hastalıkları, epilepsi ilaçları, kanser ilaçları ve antibiyotikler folik asidin aktif hale dönmesini engeller.