SUYUNUN DA FAYDASI VAR
Yemekler ile birlikte yenen pazı hazmı kolaylaştırıcı ve yardımcı olduğu için tercih edilebilir. Pazı suyu, damar sertliğinin giderilmesine ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Hardalla tüketildiğinde gazları giderir ayrıca dalak hastalığına iyi gelir. Diyabet günümüzde birçok kişinin yakındığı bir hastalık haline geldi. Şeker hastalığı bulunan kişiler her şeyi yiyemez, yediklerine dikkat etmek zorundadır. Diyabet riski altında olan ya da diyabet hastalığı olan kişiler rahatlıkla pazı tüketebilir. Bu şifalı sebze kan şekeri seviyesini düzenlemeye yardım eden siringik asit ve lifler içerir. Diyabet riski altındaysanız veya şeker hastalığınız varsa mutlaka bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz.
KEMİKLERİ KORUR
Önemli miktarda kalsiyum, magnezyum ve K vitamini içerir. Bu nedenle kemikleri güçlendirir. Kemiklerin büyüme ve gelişimine yardım eder. Ayrıca dişlerin güçlenmesini de sağlar.
ANTİKANSER SEBZE
Birçok yeşil yapraklı sebze gibi antioksidan özelliği olan bir sebzedir. Yani kansere karşı koruyucudur. Özellikle kolon kanserini önlemeye yardım eder.
HEMOROİDİ OLAN DENESİN
Basur rahatsızlığına karşı çözüm arıyorsanız mutlaka pazıyı deneyip kullanabilirsiniz. Pazı haşlanarak lapası hazırlanarak basur memelerinin üzerine konursa hemoroid yani basur için fayda sağlar. Deri hastalıklarına ve şişliğe de iyi gelir
SAĞLIKLI PAZI SALATASI TARİFİ
Malzemeler: Kekik, lor peyniri, pazı, zeytinyağı ve kırmızı pul biber. Pazılar güzel yıkanıp sirkeli suda bekletildikten sonra pazı salatasının yapılışına geçebiliriz. YAPILIŞI: Pazıyı dilimleyin, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavada çevirin, yağı yakmadan pazının yeşil renginin kalmasına özen gösterin. Bunu saatlerce kavurursak önemli bileşenler gidiyor. Pazı kalsiyumu yüksek oranda içeriyor. Pazı hazır olunca üzerine kalorisi düşük olan lor peyniri koyarız arkasından da kekik konur. Kekiğin kötü kolesterolü engellediği görülmüş kekiği de ilave ettikten sonra salatayı az renklendirmek için kırmızı pul biber kullanabilirsiniz.
GÖZLERİ KORUR
Yüksek miktarda betakaroten içerir. Bu sayede göz sağlığını korumaya yardım eder. Glokom, gece körlüğü gibi göz rahatsızlıklarına iyi gelir.
NASIL TÜKETELİM?
Ispanak gibi yaprakları temizlenerek yıkanır ve pazı yemeği yapılabilir. Yumurta kırılarak kavurması yapılabilir. Turşusu lezzetlidir. Çiğ olarak pişirilmeden salatalara doğranabilir. Sarma yapılarak bulgurla da tüketilebilir.