Radyas'son'

Prof. Yunus Söylet başkanlığındaki bilim adamları, radyasyon içermeyen tomografi cihazı geliştirdi. Bu önemli buluşa altın madalya ödülü verildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Mart 2017 Güncelleme 14 Mart 2017, 00:00
Radyas’son’

İÇİNDEKİLER

Türk bilim insanları radyasyon içermeyen tomografi cihazı geliştirdi. Mesanenin görüntülenmesi için geliştirilen cihaz, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun düzenlediği uluslararası yarışmada altın madalya ödülü kazandı. Prof. Dr. Yunus Söylet, Doç. Dr. Elif İnce, Prof. Dr. Cenk Büyükünal, Prof. Dr. Mehmet Eliçevik, Prof. Dr. Haluk Emir'in geliştirdiği cihazın ticari olarak üretimine geçilmesi için çalışmalar başladı. İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi ve nükleer fizik uzmanı Doç. Dr. Elif İnce, bu cihazla hamilelere, bebeklere ve çocuklara radyasyon almadan görüntüleme yapılabileceğini belirtti. Tomografi ve PET için harcanan paradan ülke olarak yüzde 80 tasarruf edilebileceğini söyledi.

NASIL ÇALIŞIYOR
Bu cihazda, sadece elektrik sinyalleri kullanılarak 3 boyutlu görüntüleme sağlanıyor. Vücuda kesinlikle radyasyon girmiyor. Diğer PET ve tomografi cihazlarına göre çok daha yüksek çözünürlükte görüntü elde ediliyor. Çocuklarda, hamilelerde, bebeklerde bile çok rahatlıkla kullanılabiliyor.